Приміщення інституту трубної промисловості у Дніпрі повернуто державі

Постановою Київського апеляційного господарського суду задоволено апеляційну скаргу першого заступника прокурора Дніпропетровської області, подану в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України про витребування до державної власності нерухомого майна державного підприємства «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я.Ю. Осади».

Вказаний інститут – єдине на території колишнього СРСР та України підприємство, яке займалося виробництвом стволів реактивних систем залпового вогню «Град», «Смерч», «Ураган», систем охолоджування головок самонаведення ракет, труб тощо та має стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Як повідомлялося раніше, у 2013 році виробничий та лабораторно-побутовий корпуси інституту було передано з державної власності у комунальну під виглядом корпусу громадського харчування та спортивно-оздоровчого корпусу та відчужено шляхом приватизації на користь приватних підприємств.

За втручання прокуратури об’єкти нерухомого майна інституту вже поверталися до комунальної власності, проте наприкінці 2014 року їх повторно було відчужено на користь приватних підприємств, а матеріали приватизаційних справ щодо відчуження вказаних об’єктів зникли.

У 2016 році прокуратурою було подано позов про визнання відповідних рішень органу державної влади та місцевого самоврядування незаконними та витребування майна. Судом першої інстанції позовні вимоги прокуратури задоволені частково, визнано незаконними рішення органу державної влади та місцевого самоврядування, що стали підставою для відчуження державного майна на користь приватних підприємств. Разом з тим, судом було відмовлено у витребуванні державного майна від приватних підприємств. Проте таке рішення прокуратурою оскаржено.

Суд, підтримавши позицію прокуратури, прийняв рішення щодо повернення до державної власності майна державного підприємства загальною площею понад 6,6 тисяч кв м вартістю майже 17 млн грн.

Крім цього, триває судовий розгляд кримінального провадження, розпочатого стосовно колишнього директора вказаного державного підприємства за ч.5 ст.191 КК України (розтрата чужого майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчинена в особливо великих розмірах).

У зв’язку з тим, що посадовець перебуває за межами України, його оголошено у міжнародний розшук. Судовий розгляд справи відбувається за процедурою заочного судочинства.

Джерело

 

Додатково

У Дніпрі знищили цех з виробництва “Градів” і “Ураганів”