Президент відвідав з робочим візитом Луганську та Донецьку області (фото, відео)

Катеринівка – не сіра зона. Тут наш прапор і ми нікому і ніколи ні цю землю, ні цих людей не віддамо – Президент

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко відвідав нещодавно звільнене село Катеринівка Луганської області.

Глава держави поспілкувався з місцевими жителями, поцікавився проблемними питаннями і тим, як вони вирішуються. Мешканці Катеринівки звернулись по Глави держави та зазначили, що найбільше хочуть встановлення миру.

«Саме тому я і прийняв рішення, щоб приїхати в Катеринівку. Бо це є символ – символ миру, символ звільнення українськими Збройними Силами без жодного пострілу. Для того, щоб не було ні російських, ні сепаратистських військ. Щоб захистити мирних мешканців Катеринівки», – зазначив Петро Порошенко.

Він також відзначив важливість запровадження миротворчої місії ООН, яка дасть можливість роззброїти незаконні збройні формування, вилучити всю зброю, яка була привезена.

«Нам потрібно, щоб тут розпочиналось нарешті мирне будівництво», – підкреслив Президент, додавши: «Ми будемо робити все можливе, щоб швидше був мир».

Президент також підкреслив, що в Катеринівці має бути щотижня мобільний термінал Ощадбанку, щоб мешканці могли отримати заробітну плату, пенсію.

«Щоб відновлювалось нормальне мирне життя. Щоб не було, як вони це називають – Катеринівка сіра зона, тут нічого немає. От ми з цим не збираємось миритись. Ніяка тут не сіра зона», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив: «Ось дивіться – це наш прапор. І ми за наш прапор нікому і ніколи ні цю землю, ні цих людей не віддамо». «Саме тому сьогодні я з вами», – сказав він.

Верховний Головнокомандувач також відвідав військових на передовій.

Джерело

 

Ми готові до запуску роботи КПВВ «Золоте», однак бойовики зривають відкриття контрольного пункту – Президент

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко відвідав контрольний пункт в‘їзду-виїзду «Золоте», що знаходиться за 300 метрів від лінії зіткнення.

За словами Глави держави, цей КПВВ є одним з чотирьох пунктів, де українська сторона запропонувала створити належні умови для покращення перетину лінії зіткнення і забезпечити нормальне ставлення до людей, в тому числі тих, які проживають на окупованій території. Петро Порошенко розповів, що українська сторона зробила все можливе для того, щоб були обладнані пункти паспортного контролю, пункти фіскальної служби, на КПВВ має бути мобільний банкінг, щоб пенсіонери з окупованої території могли прийти і отримати по картці пенсії, закупити продукти харчування. Він зауважив також, що тут продукти харчування на 30-40-50% дешевше, ніж на окупованій території.

«Все зроблено. Але подивіться в 300 метрах звідси окуповані території, вони вже майже рік зривають виконання зобов’язань і не відкривають проїзд людей та транспортних засобів. Більше того, для них чим гірше, тим краще. Зараз в присутності Президента, Міністра оборони, керівника прикордонної служби можете переконатися, що українська сторона повністю готова для започаткування роботи КПВВ», – підкреслив Президент.

За його словами, як тільки українська сторона оголошує дату відкриття з іншого боку проводяться обстріли зі стрілецької зброї і з’являються поранені українські прикордонники, військовослужбовці і ті, хто намагався перетнути кордон.

На уточнююче запитання, чим протилежна сторона аргументує небажання відкрити пункт пропуску, Президент зауважив: «А чим та сторона аргументує те, що там знаходяться окупаційні російські війська? А чим та сторона аргументує, що відкриває вогонь по українцям? Їх зрозуміти нормальній людині неможливо. Вони намагалися в чомусь звинувачувати нас».

«Надзвичайно важливо, щоб зараз весь світ побачив, що тут стоїть український Президент, що ми виконуємо ті домовленості, які взяли на себе. Ми робимо все можливе, щоб полегшити життя людей, які опинились внаслідок агресії РФ на окупованій території», – додав Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що українські прикордонники та військові з ризиком для життя знаходяться на КПВВ для того, щоб забезпечити нормальне життя громадян. За його словами, недалеко від контрольного пункту «Золоте» знаходиться селище Катеринівка, яке він також відвідав і мешканці зустріли його зі словами: «Слава Богу, що прийшла до нас Україна».

Президент також доручив, щоб було забезпечено медичне обслуговування в Золотому, вирішення питання шкільних автобусів. «Щоб в повному обсязі життя людей на звільненій території було забезпечено», – зауважив Президент. За його словами, нині організовано приїзд мобільних медичних груп, зокрема стоматологів, офтальмологів тощо.

«І це не у зв’язку з приїздом Президента, губернатора, секретаря РНБО, міністрів. Це має бути кожного дня», – резюмував він.

Джерело

 

Президент призначив Командувача об’єднаних сил Сергія Наєва: На Вас відповідальність перед народом України за його оборону

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко підписав Указ, яким призначив на посаду Командувача об’єднаних сил генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

Глава держави подякував Верховній Раді за підтримку президентського Закону про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях.

«Саме цим документом, де викладена моя стратегія реінтеграції Донбасу в Україну і відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів, ми змінюємо формат цієї операції і керівництво переходить до ЗСУ. Операцію змінено на операцію Об’єднаних сил (ОС)», – наголосив він. Президент додав, що в підпорядкування керівництва ОС переходять представники військових формувань та правоохоронних органів, залучених до виконання завдань.

Глава держави зауважив, що за час військової служби Сергій Наєв пройшов шлях від командира взводу до заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України. «Я бачив його на фронті, в АТО. Переконаний, що його рівень підготовки та досвід керівництва органами військового управління різного рівня дозволять йому якісно та відповідально здійснювати керівництво силами та засобами ЗСУ, інших військових формувань у відсічі і стримуванні російської агресії проти України», – наголосив Президент.

Петро Порошенко відзначив, що ця посада є надзвичайно відповідальною. «У Ваших руках знаходяться не лише долі десятків тисяч військовослужбовців, які ввірені мною під Ваше командування. На Ваші плечі лягає відповідальність перед народом України за його оборону на найскладнішій ділянці. Як Верховний Головнокомандувач поділяю з Вами цю відповідальність», – зазначив він.

Президент додав: «Я поставив завдання Збройні Сили укріпити настільки, щоби вони були не лише обороноздатними, але й спроможними звільнити окуповані території. Це, безумовно, право України захищати власний суверенітет, і воно має бути забезпечене достатнім військовим потенціалом».

В той же час, Глава держави наголосив, що пріоритетним і безальтернативним залишається звільнення української території політико-дипломатичним шляхом. «Я ціную рівною мірою і життя військових, і життя цивільних. Попри постійні провокації з боку Росії та її маріонеткових злоякісних утворень, ми не бачимо іншого способу досягнути миру крім, як політико-дипломатичним шляхом, який був би підкріплений санкційним тиском та збільшенням оборонного потенціалу нашої держави», – зауважив Президент.

Джерело

 

Україна повністю солідарна з народом Великої Британії – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що «хімічна атака» у Великій Британії є посяганням на суверенітете цієї держави. Про це Глава держави заявив під час зустрічі з особовим складом штабу антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

«Хімічна атака» Кремля у Великій Британії – шокуючий приклад застосування російської нервово-паралітичної зброї на території іншої держави. Це не що інше як посягання на суверенітет Великої Британії. Сьогодні влада Великої Британії чітко наголосила, що це зроблено за безпосередньою вказівкою керівництва Російської Федерації», – заявив Петро Порошенко.

«Від імені України, як Президент України, хочу чітко заявити про нашу повну і беззастережну солідарність з народом Сполученого Королівства. Як Президент, – цілком і повністю поділяю позицію, висловлену у вчорашній спільній заяві керівників США, Великої Британії, Франції та Німеччини», – наголосив він.

Глава держави також додав: «Ну і наше послання Росії таке ж, як той месидж, що його у четвер озвучив британський міністр оборони Гейвін Вільямсон: «Замовчіть та забратися геть».

Джерело

 

Нікому не дозволю ударити вам в спину і дестабілізувати ситуацію всередині України – Глава держави воїнам

Президент Петро Порошенко підкреслює, що комплекс оборонних та політико-дипломатичних заходів спонукав Кремль до розуміння, що ціна його агресії кожного дня зростає.

«Тому в Москві не шкодують ні сил, ні грошей, ні мізків для того, щоби дестабілізувати ситуацію всередині Україні. Нема жодного сумніву, що вони намагатимуться використати увесь багаж сучасних віртуальних політичних технологій втручання у виборчі кампанії, обкатаних ними у всьому демократичному просторі, світі від Америки до Європи», – зазначив Президент під час зустрічі з особовим складом штабу антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей

«Але чекати їм непереливки, тому вже зараз роблять ставку на підрив України із середини, використовуючи тероризм і п’яту колону. Те, що протягом останніх днів викрили українські спецслужби та правоохоронці, по правді кажучи, шокує навіть тих, хто вже, здається, все побачив у своєму житті. Кого вже начебто нічим і ніким не здивуєш», – додав Глава держави.

Президент запевнив українських воїнів, що у ЗСУ є дуже надійний тил. «Я нікому не дам, не дозволю ударити вам в спину шляхом масштабної дестабілізації ситуації в країні. Подібні сценарії нашого ворога, хоча і знаходять несподіваних союзників за сотні кілометрів вглиб від фронту, – приречені. І не лише тому, що їм здатна протидіяти оновлена система національної безпеки, але й тому, що вони не мають жодного шансу на підтримку з боку політично зрілого та високопатріотичного українського суспільства», – наголосив Глава держави. За його словами, саме це є запорукою перемоги України.

Джерело

 

Президент підписав Закон щодо надання військовим права на отримання грошової компенсації за оренду житла

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з особовим складом штабу антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей підписав Закон зміни до Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

«Його норми передбачають усунення соціальної несправедливості, яка існує в частині надання військовослужбовцям права на отримання грошової компенсації за найм жилого приміщення. Раніше така компенсація була передбачена лише для військовослужбовців офіцерського складу та курсантів. Сьогодні її зможуть отримувати і військовослужбовці рядового, сержантського та старшинського складу військової служби за контрактом, – у місцях розгортання, де відсутній житловий фонд», – розповів Глава держави. Водночас, він нагадав, що у 2018 році за його ініціативи будуть збудовані майже двісті сучасних гуртожитків для контрактників.

Крім того, Президент підписав Закон, який знімає впроваджені раніше обмеження для кредитування малого та середнього бізнесу на тій частині території проведення операції Об’єднаних сил, яка підконтрольна Україні. За його словами, Голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський та Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз неодноразово зверталися щодо прискорення прийняття зазначеного законопроекту. Документом, зокрема, передбачається відновлення механізму забезпечення іпотечних договорів об’єктами нерухомого майна. «Реалізація зазначеного закону сприятиме розвитку підприємницької діяльності на підконтрольній нам частині території Донецької та Луганської областей», – зауважив Президент.

Глава держави також відвідав поранених військових у госпіталі, поспілкувався з воїнами та подякував за захист української землі від агресора.

Джерело

 

Президент доручив підготувати зміни до Конституції щодо закріплення прагнення членства України в НАТО та Євросоюзі

 

Президент Петро Порошенко доручив підготувати зміни до Конституції України щодо закріплення прагнення нашої держави до вступу до НАТО та до Європейського Союзу.

«Нехай наші партнери по НАТО навіть не сумніваються, що російські генерали вважають війну на Сході України лише першим етапом війни з Альянсом», – зауважив Президент під час зустрічі з особовим складом штабу антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

Глава держави зазначив: «Це попри те, що Україна ще не є його членом, що ми маємо, нарешті, статус аспіранта – країни, яка претендує на членство разом з нашими партнерами з Грузії, іншими державами».

Петро Порошенко заявив, що Україна наполягатиме на схваленні Плану дій щодо членства в Альянсі. «Я вже, до речі, віддав розпорядження готувати проект поправок до Конституції, який на рівні Основного закону закріпить наше прагнення до вступу до НАТО та до Європейського Союзу», – повідомив він.

Президент зазначив: «Зараз на доповіді генерал Забродський (командувач силами антитерористичної операції генерал-лейтенант Михайло Забродський – ред.) детально доповів мені щодо посилення воєнної присутності Російської федерації вздовж кордону і продовження перебування регулярних військ РФ на окупованих територіях», – сказав Президент Петро Порошенко.

За його словами, оперативна обстановка в регіоні, згідно з доповіддю командувача силами АТО, залишається вкрай напруженою. «При цьому, під час систематичних обстрілів, у тому числі з використанням важкого озброєння позицій сил АТО, цілями атак російсько-терористичних угруповань стають мирні мешканці, населенні пункти та об’єкти інфраструктури», – наголосив Президент.

Він нагадав, що 1 березня щорічне послання Федеральним зборам російський президент «перетворив на декларацію погроз усьому світу новітніми зразками смертоносної зброї, здатної багатократно знищити все живе на планеті».

«Не можу сказати, що його шантаж справив будь-яке враження на нас з вами. Ми вже не одне десятиліття живемо в умовах російської військової загрози. В не один рік ми з вами на фронті відбиваємо російську військову агресію», – зауважив Президент.

За словами Глави держави, минулого тижня широкого розголосу набула доповідь американського аналітичного центру Institute for the Study of War. «Інститут вивчення війни виступив з оглядом дислокації російських військ уздовж українсько-російського кордону. За період з 2014 року росіяни розмістили і реорганізували свої сили так, щоб підтримати швидке механізоване вторгнення як з Півночі, так і зі Сходу України. Три механізованих дивізії повністю готові до інтервенції», – зазначив він.

Петро Порошенко наголосив: «Звісно, про те, що написав Інститут, нам відомо й самим, – завдяки тому, що протягом останніх років ми відродили розвідку. Та важливо, що на Заході дедалі більше усвідомлюють ці загрози і для України, і для країн Балтії, і для всієї об’єднаної Європи. Хотілося б, щоби ще одне попередження почули і ті наші співвітчизники, які полюбляють в соціальних мережах скалозубити хештегами на кшталт «#скажітьщепутіннападе».

Президент також зазначив, що нас декілька десятків років усипляли колисанками про «миролюбну» Росію. «І робили це з однією метою – щоб ми не були готові до її нападу. Так, власне, і сталося чотирнадцятого року», – сказав він.

«Але подібної помилки не повторимо більше ніколи. Тепер в Росії знають, що ми готові до відсічі, і дев’ять грамів свинцю припасли для кожного, хто прийде до нас із мечем», – підкреслив Петро Порошенко.

За словами Президента, на даний момент до складу російських окупаційних військ на Сході України входять два армійських корпуси загальною штатною чисельністю тридцять п’ять з половиною тисяч осіб. Вони безпосередньо підпорядковані оперативному командуванню, створеному на базі Восьмої загальновійськової армії Південного військового округу Збройних Сил Російської Федерації. Він наголосив, що командні посади в цих корпусах з рівня командира взводу, командира роти і далі командира батальйону, бригади обіймають російські кадрові офіцери.

«Всього на окупованих територіях українським військам протистоїть майже сімсот танків; більше тисячі броньованих бойових машин; більше тисячі артилерійських систем та 300 реактивних систем залпового вогню. Вся ця «армада» – поставлена Росією. Найманців готують в російських навчальних центрах в окупованому українському Криму, в Ростовській та Білгородській оДжерелобластях Росії», – також зазначив він.

Крім того, для вишколу підготовки підрозділів окупаційних військ російське командування створило мережу полігонів в тимчасово окупованих районах Донеччини та Луганщини та організувало на них проведення повного комплексу заходів оперативного та бойового тренування. «Ці заходи проводяться у терміни, встановлені командуванням Південного військового округу Збройних Сил РФ в єдиній, – наголошую, єдиній – системі підготовки військ та штабів російської армії до воєнних дій проти України», – також наголосив Президент.

Джерело

 

Крим – це Україна. І там відбуватимуться вибори Президента України – Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко заявляє про підтримку України європейськими та американськими партнерами у питанні невизнання так званих виборів президента Росії в анексованому Криму.

«Європейські та американські партнери підтримують нас у невизнанні так званих виборів президента Росії на території анексованого Криму, які мають відбутися післязавтра. Все гранично просто. Крим – це Україна», – сказав Глава держави.

«Він повинен брати і рано чи пізно братиме участь у виборах Президента України», – підкреслив Президент.

За його словами, замість російського аншлюсу буде українське повернення – повернення Криму в Україну і України в Крим. «Крим, як і Донбас, був, є й буде українським. Це так само очевидно, які той факт, що Земля кругла і обертається навколо Сонця», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент нагородив військовослужбовців Збройних Сил України

Президент Петро Порошенко нагородив українських воїнів, які стримують російську агресію на сході нашої держави. Глава держави вручив нагороди воїнам під час поїздки до Донецької та Луганської областей, де він, зокрема відвідав передові позиції Збройних Сил України та поспілкувався з військовослужбовцями.

За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України було нагороджено дванадцять військовослужбовців ЗСУ. Серед них семеро нагороджено орденом Богдана Хмельницького та п’ятеро медаллю «За військову службу Україні».

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №67/2018. Про відзначення державними нагородами України

Джерело

Автор