Петро Порошенко провів нараду на підприємстві «Укртрансгаз» (фото, відео)

Критична ситуація, яка виникла із  постачанням газу, вже позаду – Глава держави на нараді в «Укртрансгазі»

Президент Петро Порошенко провів нараду на підприємстві «Укртрансгаз» у зв’язку зі спробою Росії і РАО «Газпром» зірвати виконання контракту на постачання газу в Україну.

«Перше і головне – критична ситуація, яка виникла із постачанням газу, у зв’язку зі спробою РФ і РАО «Газпром» зірвати виконання контракту на постачання газу в Україну, вже позаду», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент наголосив, що одразу ж після погроз «Газпрому» дав відповідні доручення, а Уряд, Міністерство закордонних справ, Міністерство освіти, НАК «Нафтогаз України» вжили рішучі дії для недопущення припинення постачання газу.

«Зараз, на сьогоднішній ранок ми маємо різке збільшення постачання газу з Європейського Союзу, з Польщі, Словаччини, Угорщини. Весь дефіцит станом на зараз повністю покритий», – повідомив Петро Порошенко.

Він нагадав, що відповідно до рішення Стогкольмського арбітражу Україна мала закупати 4 млрд кубічних метрів газу у «Газпрома» і, отримавши відповідний рахунок, НАК «Нафтогаз» сплатив зазначену в ньому суму, очікуючи, що відповідна кількість газу надійде в Україну. «За 15 хвилин до 1 березня, коли мало початись постачання російського газу, нам повідомили, що газу не буде. І зробили спробу повернути кошти», – зазначив він.

Президент підкреслив, що саме тому, вчорашні дії з обмеження споживання газу в Україні були настільки необхідні.

«На сьогоднішній день ми маємо стабілізовану ситуацію з газопостачанням. Ми маємо достатньо газу у підземних сховищах. Маємо і мали на 2 млрд більше, ніж минулого року», – підкреслив він.

Президент також зауважив, що відбір газу із газових сховищ складає 112,8-115 млн кубічних метрів на добу. «Це максимальний обсяг, який ми вилучали із підземних сховищ», – сказав він.

Джерело

 

Дуже дякую українцям за національну солідарність – Президент про скорочення споживання газу в Україні

Президент Петро Порошенко особливо відзначив солідарну підтримку всіма українцями дій влади щодо забезпечення стабільної роботи газотранспортної системи України у зв’язку із погрозами РАО «Газпром» припинити виконання контракту із постачання природного газу.

«Я дуже дякую українцям за національну солідарність, яку вони проявили вчора, відгукнувшись на звернення щодо скорочення споживання газу. На 25 млн кубічних метрів газу вчора Україна скоротила споживання. Це і є ознака нашої солідарності. Це 14% від загального обсягу споживання», – зазначив Глава держави під час наради на підприємстві «Укртрансгаз».

«Оскільки система вже збалансована і стабілізована, я ще раз хочу подякувати українцям, подякувати НАК «Нафтогаз України» за цілодобову рішучу роботу, Уряду, який в енергетичному штабі позавчора і вчора спрацював дуже ефективно, обмежуючи споживання в освітніх закладах і переключивши споживання енергогенерації з газу на мазут», – додав Глава держави.

Як доповів Президенту перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Сергій Перелома, за даними «Укртрансгазу» споживання газу, завдяки спільним діям українців, Уряду, зверненню Президента, на сьогоднішній день складає 180 млн кубічних метрів природного газу на добу на відміну від попереднього обсягу в 205 млн кубічних метрів газу.

Президент особливо відзначив таке значне скорочення у споживанні газу: «Бачите 205 і 180 млн кубів на добу. Це ознака національної солідарності усіх українців (які відгукнулись – ред.) на вчорашній заклик».

Джерело

 

Часи газового шантажу нашої держави Росією вже в минулому. Ніхто Україну на коліна не поставить – Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко підкреслює, що Росії не вдалося спровокувати нашу країну і дестабілізувати ситуацію в енергетичній сфері, а Україна продемонструвала усьому світу свою надійність як партнера і транзитера природного газу до Європейського Союзу.

«Часи газового шантажу Російською Федерацією нашої з вами держави вже в минулому. Ніхто Україну на коліна не поставить», – заявив Петро Порошенко під час наради в «Укртрансгазі».

«Дуже сподівалися росіяни, що Україна почне відбір газу з транзиту. Не дочекаються. Україна – надійний транзитер, надійна держава, надійний партнер. Ми повідомили усім нашим партнерам в Європейському Союзі. Вони були готові і добре поінформовані, щоб не піддатися на провокації Російської Федерації. І реакція вже Європейської Комісії, окремих країн ЄС чітко свідчить про підтримку України», – зазначив Глава держави.

«Ми в повному обсязі забезпечили транзит газу до країн Європейського Союзу», – наголосив він.

Президент зауважив: «І ще одне свідчення Росії – як ненадійного постачальника. Навіщо будувати «Турецький потік», «Північний потік – 2», коли в будь-який час, без будь-якого попередження можна перекривати постачання газу усьому Європейському Союзу з метою забезпечення політичного тиску».

«Ці інструменти більше не працюють. Україна – вистоїть, Європейський Союз – вистоїть. Бо ми вже інші», – підкреслив Петро Порошенко.

Перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Сергій Перелома доповів Президенту про ситуацію у газотранспортній системі України. Надходження в Україну – 439,0 млн. кубічних метрів газу з урахуванням транзиту, який Україна виконує за контрактними зобов’язаннями. В газовому балансі власний видобуток склав 57,2 млн кубічних метрів. Відбір з підземних газосховищ – 112,3 млн кубічних метрів. Надходження з Російської Федерації – 0 млн кубічних метрів. Надходження з країн Європейського Союзу – 4,5 млн кубічних метрів (станом на 6.00 ранку), станом на 10.00 – вже 29,4 млн куб.

«Це і є ті 25 млн кубічних метрів газу, яких нам не вистачало», – зазначив Президент.

Глава держави також відзначив, що ціна згідно рішення Стокгольмського арбітража складала 238,55 доларів за тисячу кубічний метрів газу, спотова ціна – від 250-300 до 500 доларів. «Це такі збитки намагалися, щоб понесла Україна», – підкреслив Президент та наголосив, що «усі ці збитки будуть ретельно обраховані юристами НАК «Нафтогаз України», які вже готують відповідні позови.

«Усі ці збитки будуть компенсовані. За ці провокативні дії, усі вони будуть компенсовані постачальником газу РАО «Газпром». У мене з цього приводу немає жодного сумніву. З кишень українців це подорожчання витягуватися точно не буде», – зазначив Президент.

Джерело