У Харкові засуджено підозрюваного за продаж клієнтської бази поштового перевізника

Колишній оператор підприємства намагався продати інформацію,  яка мала персональні данні клієнтів одного із українських поштових підприємств. Суд визнав підозрюваного винним та призначив покарання у вигляді позбавлення волі на три роки із іспитовим строком у вигляді двох років.

Працівники Департаменту кіберполіції під час моніторингу всесвітньої мережі Інтернет виявили, що користувач мережі, нібито, намагається продати клієнтську базу одного із українських підприємств. За даним фактом слідчі розпочали кримінальне провадження, у межах якого проводилася подальша перевірка.

Відтак, оперативники встановили: колишній оператор одного із відділень українського поштового підприємства здійснював неодноразове втручання у роботу комп’ютерів та проникав до клієнтської бази. Після звільнення доступу до цієї бази він не мав, але у той же час мав доступ до закритої групи підприємства у одній із заборонених на території України соціальних мереж. У подальшому, для доступу до клієнтської бази даних він використовував логін і пароль іншого працівника, який зловмисник отримав у соціальній мережі.

Оголошення про продаж інформації щодо карток клієнта він розмістив у цій же соціальній мережі. Отримавши замовлення від покупців, зловмисник надсилав перший лист запитуваної інформації для підтвердження її достовірності. Усі транзакції з купівлі-продажу відбувалися із використанням електронного гаманця, а після нарахування усієї суми, зловмисник передавав замовнику необхідну інформацію в повному обсязі. Запитувану інформацію покупець отримував електронною поштою.

Загалом, поліцейські задокументували 23 факти подібні факти. Харківський районний суд визнав винним 38-річного харківчанина у вчинені злочину передбаченого ч.2 ст.361 ( Незаконне втручання в роботу автоматизованих електронно-обчислювальних машин ) та ч.2 ст.361-2 ( Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим досту­пом ) Кримінального кодексу України. Його засуджено на три роки позбавлення волі з іспитовим строком у вигляді двох років.

Джерело

Автор