На Волині кіберполіція викрила злочинну групу у розповсюдженні шкідливого мобільного додатку

Програма маскувалася під мобільний додаток для пошуку друзів та була запрограмована на викрадення коштів з банківських рахунків користувачів мобільного банкінгу.

Працівники Департаменту кіберполіції Національної поліції України спільно зі слідчими Луцького районного відділення поліції, за процесуального керівництва прокуратури міста Луцьк, задокументували протиправну діяльність зловмисників, які займалися поширенням шкідливого програмного засобу, призначеного для несанкціонованого втручання в роботу смартфонів.

Поліцейські встановили: злочинна група складалася з двох осіб – 23-річного жителя Волині та 20-річного мешканця Херсонщини. Вони створили та поширювали програму, яка мала декілька адміністративних панелей. Ця програма, після завантаження на смартфон перевіряла наявність встановленого «мобільного банкінгу», надсилаючи смс-запити на запрограмовані спеціальні номери. У подальшому відбувалося виведення коштів через систему миттєвих інтернет-розрахунків «WebMoney Transfer» на банківські рахунки зловмисників.

Програма була замаскована під мобільний додаток для пошуку друзів. Наразі встановлено, що таким чином підозрюваним вдалося інфікувати  більше 2 тисяч мобільних пристроїв.

Обом зловмисникам оголошено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2. ст.  361-1 (Незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж) КК України. Їм обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Джерело