Олександр Турчинов відкрив Центр реагування на кіберзагрози (фото)

Центр реагування на кіберзагрози, який було створено на базі Держспецзв’язку, – практичний механізм завчасного виявлення кіберзагроз та ефективної протидії кібератакам.  Про це сказав Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, відкриваючи Центр реагування на кіберзагрози.

За його словами, Центр реагування на кіберзагрози створено з використанням найкращих світових технологій з кіберзахисту. «Сьогодні ми зробили важливий крок до розбудови національної системи кібербезпеки», – зазначив О. Турчинов, додавши, що вже зараз період реагування на кіберзагрози та сповіщення про них скорочено у десятки разів.

Він повідомив, що технологічні можливості Центру дозволяють не лише виявляти кібератаки, а й оперативно попереджати про них, проводити аналіз вразливостей, аномалій, шкідливих програм і вірусів, і негайно реалізовувати заходи протидії.

«Сьогодні принципово змінюється тактика кіберзахисту. Від реагування постфактум, тобто вже після масштабного нанесення шкоди інформаційним ресурсам і системам, як це відбувалося під час останніх кібератак минулого року, ми переходимо до дій на випередження та максимальної локалізації можливих уражень», – зазначив О. Турчинов.

«Для розбудови повного периметру кіберзахисту ще потрібен час і ресурси», – сказав він, додавши, що це завдання неможливо повністю реалізувати без взаємодії приватного сектору з державним. «Це передбачає входження до захищеного контуру суб’єктів критичної інфраструктури, насамперед, галузей енергетики, фінансового, транспортного секторів тощо та розширення системи кіберзахисту на всі регіони України», – підкреслив він.

Секретар РНБО України наголосив, що Центр реагування має стати «ядром національної системи кіберзахисту державних інформаційних ресурсів і критичної інфраструктури України та однією з ключових ланок прийняття оперативних рішень Національним центром кібербезпеки РНБО».

«Дуже важливо, – наголосив О. Турчинов, що Центр – це технічна платформа взаємодії Держспецзвязку, СБУ, Нацполіції, тобто тих структур, які забезпечують кібербезпеку в країні. Це на порядок підвищує ефективність та оперативність роботи правоохоронних структур з протидії та розслідування кіберзлочинів».

Джерело

У березні ц.р. буде проведено державні випробування ракетного комплексу «Вільха», і розпочнеться серійне виробництво ракет для потреб Збройних Сил України.

Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, відповідаючи у п’ятницю на запитання журналістів після відкриття Центру реагування на кіберзагрози.

О. Турчинов назвав ракету «Вільха» унікальною та кращою за її російський аналог «Смерч». При цьому він зазначив, що на ці ракети «вже е величезний запит і за кордоном». «Але насамперед маємо забезпечити цією потужною зброєю нашу армію», – додав Секретар РНБО України.

О. Турчинов також висловив сподівання, що наприкінці 2018 – початку 2019 рр. відбудуться державні випробування крилатої ракети вітчизняного виробництва, і вона також буде поставлена на озброєння ЗСУ.

«Ми все робимо, щоб захистити не тільки Україну, а й Європу від російської навали», – заявив Секретар РНБО України.

Джерело