Уряд затвердив Державну цільову програму відновлення та розбудови миру в східних регіонах України

Кабінетом Міністрів України затверджено Державну цільову програму відновлення та розбудови миру в східних регіонах України розроблену Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.  

В основу Програми Міністерством було закладено комплексний підхід до вирішення проблеми відновлення та розбудови миру у Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Програма ґрунтується на трьох стратегічних складових:

1. Відновлення інфраструктури

Відновлення критичної інфраструктури в сфері соціальних послуг,  освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, енергетики, тепло- та газопостачання, транспорту, водопостачання та водовідведення, екології та охорони навколишнього природного середовища, фізичної культури та спорту.

2. Економічне відновлення

Створення умов для економічного відновлення регіонів шляхом підтримки економічного планування на регіональному рівні, створення умов для підвищення рівня зайнятості населення, надання підтримки малому і середньому бізнесу та розширення доступу до фінансових послуг, розвитку промисловості, будівництва, сільського господарства та інших сфер економічної діяльності.

3. Розбудова миру та соціальна стійкість

Створення механізмів для  досягнення соціальної єдності та відбудови довіри, сприяння культурному діалогу та вихованню толерантності, посилення ролі інститутів громадянського суспільства, забезпечення психологічної та соціальної підтримки населення, постраждалого від конфлікту, розвитку місцевого самоврядування в контексті децентралізації, створення самодостатніх територіальних громад, здатних до саморозвитку та підвищення рівня захисту населення й громадської безпеки.

 Довідково: Нормативний акт розроблено Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2016 р. № 892-р «Про схвалення Концепції Державної цільової програми «Відновлення та розбудови миру в східних регіонах України». Робота над документом проводилась із залученням широкого кола зацікавленої громадськості та використанням міжнародного досвіду, зокрема, Європейського Союзу, ООН та Світового банку.  Крім того, концепція Програми була підтримана багатьма місцевими радами Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей.

 З текстом документу можна ознайомитись за посиланням.

Джерело