Володимир Гройсман у Брюсселі зустрівся з Федерікою Могеріні та Марошем Шефчовичем (фото)

Євросоюз відзначає прогрес реформ в Україні та вітає економічне зміцнення, – Федеріка Могеріні

Європейський союз відзначає прогрес реформ в Україні і, як наслідок, зміцнення економіки. Про це сказала Верховний представник ЄС у закордонних справах та політиці безпеки Федеріка Могеріні під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Глава Уряду знаходиться у Брюсселі з коротким робочим візитом.

“Ми спостерігаємо, що в Україні став сильніший Уряд, сильніше державне управління і як результат – сильніша економіка, – сказала Федеріка Могеріні. – Ми відзначаємо макрофінансову стабілізацію, реформування банківського сектору, зміни в пенсійній системі. Ми вітаємо ухвалення бюджету і вважаємо доцільним продовжувати темп реформ”.

У цьому контексті сторони домовилися акцентувати увагу на продовженні перетворень в енергетичній сфері, зокрема реформуванні НАК ” Нафтогаз України”, у фіскальній системі, управлінні держактивами.

Джерело

 

Спільно ми можемо ухвалювати правильні рішення і досягати конкретних результатів, – зустріч Федеріки Могеріні та Володимира Гройсмана

Україна та Євросоюз мають спільні позиції по більшості напрямків взаємодії та плану подальших реформ, і таке єднання поглядів дозволяє ухвалювати правильні рішення і досягати конкретних результатів, які позитивно відображаються на добробуті людей. Про це сказала Верховний представник ЕС у закордонних справах та політиці безпеки Федеріка Могеріні під час спільної прес-конференції з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

«У нас відбулися інтенсивні, позитивні і конструктивні переговори. Ми довели що працюючи разом, ми можемо досягнути значних позитивних, конкретних результатів, які впливають на щоденне життя людей», – сказала Федеріка Могеріні.

Вона відзначила, що план змін, які наразі впроваджує Україна, – несе фундаментальні перетворення, і в їх основі має бути ефективна антикорупційна політика. І Київ та Брюссель єдині в розумінні цього, підкреслила дипломат. Вона звернула увагу, що Україна – надійний друг і партнер ЄС. Саме тому ЄС готовий допомогти та підтримати Україну по широкому колу питань – від соціальних реформ до подальшого розв’язання ситуації на сході України.

Зі свого боку Глава Уряду України подякував за схвальну оцінку реформ і подальшу підтримку.

«У нас справді насичений порядок денний, – зазначив Володимир Гройсман. – Наша економічна співпраця набирає обертів. Маємо 29% зростання двосторонньої торгівлі. Ми окреслили подальшу співпрацю в наступні роки, кроки продовження реформ, які в тому числі дадуть нашим громадянам відчути зміни на краще».

Джерело

 

Енергетичне співробітництво – один з пріоритетів відносин України і ЄС, – Глава Уряду під час переговорів з Віце-президентом Європейської Комісії Марошем Шевчовічем

Енергетичне співробітництво було й залишається одним з ключових пріоритетів співпраці України та Європейського Cоюзу та одним з найбільш результативних напрямків виконання Угоди про асоціацію з ЄС. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час переговорів з Віце-президентом Європейської Комісії з питань Енергетичного Союзу Марошем Шефчовічем.

Глава Уряду підкреслив, що поточний рік став проривним в питанні стратегічного бачення розвитку вітчизняної енергетики. Так, ухвалено прогресивне законодавство у сфері енергоефективності, затверджено Енергетичну стратегію України на період до 2035 року, визначені основні орієнтири розвитку України як держави-транзитера газу та держави-власника розгалуженої мережі газових сховищ, які можуть стати складовою загальноєвропейської газорозподільчої та газотранспортної мережі.

«Хотів би відзначити зусилля ЄК щодо сприяння у проведенні переговорів із залучення міжнародних компаній до консорціуму з управління українською ГТС, яка довела свою надійність і здатність забезпечувати безперебійний транзит газу», – сказав Володимир Гройсман.

Окремо сторони торкнулися питань реалізації проектів з енергоефективності та участі ЄС у фінансуванні створеного на законодавчому рівні Фонду енергоефективності, ходу анбандлінгу НАК «Нафтогаз України», роботи Національного регулятора ринку електроенергетики та комунальних послуг, а також можливостей подальшої інтеграції українського ринку електричної енергії до європейського.

«Ми вдячні за те, що сторона ЄС схвально поставилася до ініціативи України в майбутньому приєднати свою енергетичну систему до континентальної енергетичної системи Європи та запропонувати в рамках Меморандуму про стратегічне співробітництво між Україною та ЄС в енергетичній сфері регулярно обмінюватися думками та статусом виконання цього проекту, – сказав Володимир Гройсман. – Так само були б дуже вдячні за можливу підтримку з боку сторони ЄС розвитку ринку газу в Україні з використанням біржі газу, що є наступним етапом розвитку ринку газу в Україні».

Джерело

 

Успішна Україна стане інвестицією в успішне майбутнє усієї Європи – Володимир Гройсман у Брюсселі

Успіх України на шляху економічних реформ та фундаментальних змін стане запорукою розвитку усієї Європи. Про це Глава Уряду сказав під час пленарної сесії 4-го засідання Ради асоціації Україна – ЄС у Брюсселі.

Засідання пройшло під головуванням Глави Уряду України Володимира Гройсмана та Верховного представника ЄС у закордонних справах та політики безпеки Федеріки Могеріні.

Володимир Гройсман підкреслив, що Київ та Брюссель підсумовують результативний рік у відносинах: цього року остаточно вступила в силу Угода про асоціацію, введено безвізовий режим для громадян України. І тепер, коли механізми співпраці працюють у повному обсязі, необхідно напрацювати дорожню карту ефективного і взаємовигідного використання можливостей, впевнений Глава Уряду.

«Переконаний, що нинішнє засідання дозволить оцінити не тільки досягнутий прогрес у наших відносинах, але й визначити конкретні спільні кроки, спрямовані на удосконалення імплементації Угоди про асоціацію та максимальне задіяння українською економікою потенціалу Зони вільної торгівлі з ЄС», – сказав Прем’єр-міністр.

Володимир Гройсман підкреслив, що виконання Угоди про асоціацію та Порядку денного асоціації залишається дорожньою картою реформ у нашій країні і  проінформував європейських партнерів про хід перетворень, передусім в енергетиці, управлінні державними фінансами, державному управлінні, у децентралізації, судовій системі, формуванні сприятливого ділового клімату тощо. Глава Уряду додав, що вчора, 7 грудня, Парламент схвалив закон про Державний бюджет на 2018 рік, який стане запорукою подальшого економічного розвитку України.

«Перед нами стоять непрості завдання. Кожна реформа дається непросто. Але ми вже можемо говорити про те, що ми будуємо ефективні механізми боротьби з корупцією, говоримо про завершення реформи судової системи, – сказав Володимир Гройсман. – Ми концентруємо увагу на відновленні економіки – і партнерство з ЄС має тут ключове значення. Ми виходимо на нову якість та швидкість ухвалення рішень і розраховуємо на подальшу підтримку».

Глава Уряду подякував європейській стороні за підтримку територіальної цілісності і суверенітету України та продовження санкційної політики проти агресора. «Безальтернативною є наша єдність щодо позиції змушення агресора повернутися до цивілізованих норм (міжнародної співпраці) та змусити його відновити нашу територіальну цілісність», – підкреслив Володимир Гройсман.

Окремо Глава Уряду висловив вдячність за готовність Європейської Комісії розпочати нову програму макрофінансової допомоги ЄС Україні на період 2018-2019 рр.

У свою чергу Верховний представник ЄС Федеріка Могеріні підкреслила, що ЄС відзначає прагнення України неухильно слідувати нормам Угоди про асоціацію та намагання запровадити ефективні інструменти антикорупційної політики.

Джерело

 

Україна доєдналася до програми розвитку Дунайської транснаціональної програми та започатковує спільну з ЄС ініціативу “Підтримка ЄС для сходу України”

Україна та Європейський Союз підписали декілька двосторонніх документів в рамках робочого візиту делегації Уряду України до Брюсселю. Зокрема, підписано Угоду про фінансування Дунайської транснаціональної програми та Угоду про фінансування заходу “Підтримка ЄС для сходу України”.

Угода про фінансування Дунайської транснаціональної програми створює правові підстави та надає фінансові можливості для участі українських компаній в цій ініціативі. Йдеться також про розвиток української частини Дунайського регіону, передусім в Чернівецькій, Одеській, Івано-Франківській та Закарпатській областях. Основні напрямки співпраці в рамках угоди – інновації, екологічні питання, інфраструктура, енергоефективність, ефективне урядування.

Угода про фінансування заходу «Підтримка ЄС для сходу України» створює правові підстави для реалізації у Донецькій та Луганській областях – на підконтрольній Уряду України території – проектів стимулювання зайнятості та економічного зростання шляхом надання допомоги для розвитку мікро-, малих та середніх підприємств, заохочення громадських ініціатив, підтримки структурних змін у сфері охорони здоров’я, освіти та інфраструктури.

Джерело

 

Андрій Рева в Брюсселі взяв участь у обговоренні стану впровадження в українську соціально-трудову сферу європейських норм

Сьогодні, восьмого грудня, Міністр соціальної політики України Андрій Рева в складі урядової делегації, очолюваної Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом бере участь у четвертому засіданні Ради асоціації між Україною та ЄС, що проходить у столиці Бельгії – Брюсселі, де розташована штаб-квартира Євросоюзу.

Загалом зустріч присвячена обговоренню впровадження директив ЄС у національне законодавство у соціально-трудовій сфері.

Ознайомившись із відповідними документами останніх трьох років Мінсоцполітики зробило ґрунтовний аналіз, який засвідчив, що у національне законодавство імплементовано дві директиви ЄС:

  1. Директива Ради 79/7/ЄЕС від 19 грудня 1978 р. про поступове запровадження принципу однакового підходу до чоловіків і жінок у сфері соціального забезпечення;
  2. Директива 2002/14/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 11 березня 2002 р. про встановлення загальної структури інформування та консультації працівників Європейського Співтовариства – Спільної декларації Європейського Парламенту, Ради та Комісії про представництво працівників.

Про це українська делегація поінформувала Європейську сторону 08 червня 2017 року у м. Брюсселі на другому засіданні кластеру 6 (питання зайнятості, охорони здоров’я, соціальної політики та рівних можливостей) Підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС.

Також в цілому національне законодавство адоптоване до норм директиви Ради 92/85/ЄЕС про вжиття заходів з поліпшення безпеки та охорони здоров’я на виробництві вагітних працівниць та працівниць, які нещодавно народили, або годують.

З метою створення умов щодо поліпшення безпеки та охорони здоров’я на виробництві вагітних працівниць в Україні створена відповідна законодавча та методична база. Кодексом законів про працю України, для вагітних працюючих жінок, та тих, які нещодавно народили передбачено ряд пільг (статті 176, 178, 179, 180, 181, 183, 184, 185, 186). Не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років. Вагітним жінкам відповідно до медичного висновку знижуються норми виробітку, норми обслуговування або вони переводяться на іншу роботу, яка є легшою і виключає вплив несприятливих виробничих факторів, із збереженням середнього заробітку за попередньою роботою.

Жінки, які мають дітей віком до трьох років, в разі неможливості виконання попередньої роботи переводяться на іншу роботу із збереженням середнього заробітку за попередньою роботою до досягнення дитиною віку трьох років.

На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів – 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.

Міністерство соціальної політики проводить послідовну політику щодо виконання зобов’язань стосовно імплементації європейських директив у соціально-трудовій сфері у національне законодавство з метою повноцінного забезпечення втілення стандартів ЄС.

Джерело

Автор