Так званий закон «Маски-шоу стоп!» вступив у дію (фото, відео, інфографіка)

Як підкреслив міністр внутрішніх справ, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування», що набрав чинності, сьогодні, 7 грудня, спрямований на захист бізнесу від зловживань правоохоронців під час кримінального провадження.

«Закон вступив в силу і завданням МВС і Нацполіції є неухильне виконання його в своїй діяльності. Я хотів би звернутися до бізнесу: цей закон, перш за все, для вас. Якщо ви законно працюєте, платите податки, то поліція буде вас оберігати і захищати», – сказав Арсен Аваков.

Глава МВС наголосив, що завдяки прийнятому закону, відтепер особа, яка заявила про злочин, має право отримати витяг з ЄРДР, як документальне підтвердження. А також особа, в якої проводиться обшук, та яка не є підозрюваною у справі, має право скористатися послугами адвоката.

«Цей закон встановлює заборони на вилучення матеріальних носіїв інформації, жорстких дисків, комп’ютерів, мобільних телефонів, крім декількох випадків, прямо зазначених у КПК», – додав міністр.

Своєю чергою, очільник Національної поліції Сергій Князєв заявив, що з цього дня виконання рішення суду щодо проведення обшуку, в обов’язковому порядку фіксується за допомогою технічних засобів.

«З початку року ми провели більше 42 тисяч обшуків. Наголошую, відсьогодні, дії та обставини проведення обшуку, які не зафіксовані на відео, не можуть бути внесені до протоколу обшуку та використані як докази», – сказав Сергій Князєв.

Він наголосив, що відтепер посилено кримінальну відповідальність за незаконне розголошення даних досудового слідства.

«Також внесені зміни до кримінально-процесуального кодексу у частині недопустимості розголошення будь-яких відомостей досудового розслідування без письмового дозволу слідчого. Ми маємо низку негативних прикладів розповсюдження цінної інформації. Наші процесуальні помилки можуть надати злочинцю уникнути відповідальності», – підкреслив голова Нацполіції.

Своєю чергою начальник Головного слідчого управління Віталій Невгад зазначив, що цим законом чітко визначено, що зроблена в установленому порядку копія або дублікат документу вважається оригіналом.

«Не треба проводити грандіозні пошукові заходи для того, щоб відшукати або в будь-який спосіб отримати оригінал документу,який може бути пошкоджений під час експертних досліджень. Мінімізуються ризики, з якими ми щоденно зіштовхуємося. Це тільки дисципліна і посилення відповідальності всіх сторін», – сказав Віталій Невгад.

Нагадаємо, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» (так званий закон «Маски-шоу стоп!») прийнятий 16 листопада 2017 року. Документ розроблений Міністерством юстиції України спільно з Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Офісом бізнес-омбудсмена та іншими державними органами.

Джерело