«Більшість людей можна переконати словом, а не силою» – поліцейський, чемпіон з бодібілдингу М. Лук’янов (фото)

Старший слідчий Чемеровецького відділу поліції Хмельниччини з 13-річним досвідом служби нещодавно став першим на чемпіонаті України з бодібілдингу та фітнесу в категорії менс-фізік. Зізнається: в роботі, як в спорті та житті, всього вдається досягати важкою працею та наполегливістю.

Від учня – до вчителя

До правоохоронних органів Михайло прийшов у 2004 році. Тоді після армії вирішив служити далі і розпочав навчання у Чернівецькій школі міліції. Після її закінчення був призначений на посаду помічника дільничного.

Перші дні служби тепер вже капітану поліції запам’яталися на все життя.

«На другий день після призначення на посаду разом з наставником виїхали на пожежу. Нам довелося рятувати з будинку двох дітей, – згадує Михайло Лук’янов. – Кілька днів після того морально відходив, але саме тоді переконався, наскільки наша робота важлива та необхідна людям».

«На землі» правоохоронець прослужив 9 років. Найбільше йому подобалося розкривати злочини, тому паралельно з роботою здобував вищу освіту та закінчив Національну академію внутрішніх справ. Після цього керівництво запропонувало йому стати слідчим. І тут за 4 роки він теж пройшов шлях від учня до вчителя: зараз капітан поліції обіймає посаду старшого слідчого і, як наставник, виховує покоління молодих детективів.

Серед резонансних справ з власного досвіду Михайло, в першу чергу, згадує справу Романа Гадзіну, якого підозрювали у скоєнні одразу декількох правопорушень (серед них – зґвалтування) і який втік з-під варти. За словами слідчого, той був дуже добрим маніпулятором і певний час тероризував район. Матеріали відкритих по ньому проваджень займають більше десятка томів.

«Щастить» слідчому і на важкі ДТП. Зафіксувати все потрібно якомога швидше, а виїжджати на місце події часто доводиться і серед ночі, за будь-якої погоди. Але від того, як слідчий спрацює в першу годину, залежить усе подальше розслідування.

Спорт виховує витривалість та наполегливість

За словами поліцейського, заняття спортом допомагають в службі, адже виховують витривалість та наполегливість. А от силу в роботі поліцейський намагається не застосовувати. Впевнений: більшість людей можна переконати словом.

Розповідає, що спортом цікавився ще з дитинства: у школі займався тхеквондо, а підлітком зі старшими хлопцями ходив у таку собі «підвальну качалку 90-х». Але навчання та робота відтіснили захоплення на задній план.

До заняття спортом повернуся вже тільки після того, як одружився, облаштував будинок та став батьком двох дітей.

«Знаєте, хтось марки збирає, хтось голубів розводить, а я ходжу в спортзал. Це моє», – розповідає Михайло.

Чемерівці – невеличке селище. Тут не було ані умов для занять спортом, ані кваліфікованих тренерів. Але це не зупинило майбутнього чемпіона. Разом із колегами поліцейський спочатку почав облаштовувати невеличкий спортзал при райвідділі, а потім зробив ще такий самий вдома.

За 3 роки активних самостійних тренувань досягнув неабиякого результату: перша участь у чемпіонаті України – і одразу перемога в категорії менс-фізік та друге місце в абсолютній категорії класичний бодібілдинг (180+).

Керівник капітана поліції, начальник слідчого відділення Олег Лавров каже, що колеги довгий час не знали про таке захоплення слідчого, адже він завжди чітко розділяє роботу та хобі. На тренування ходить тільки у вільний час.

Головне джерело натхнення – сім’я

За словами чемпіона, йому б не вдалося перемогти, якби не підтримка сім’ї. Дружина Ірина повністю розділяє захоплення чоловіка: слідкує за його раціоном, страхує у залі, а під час змагань була і гримером, і фотографом, і найпалкішою шанувальницею.

У подружжя двоє діток – 4-річна Вікторія та 3-річний Володимир. Батьки вже змалечку залучають їх до спорту. «Наш чемпіон» — так найрідніші вдома називають Михайла Лук’янова.

Джерело

 

Автор