ГПУ: Щодо закінчення повноважень прокуратури з розслідування злочинів, підслідних Державному бюро розслідувань

20 листопада 2012 набрав чинності новий КПК України.

Від дати набрання чинності КПК (згідно з його Прикінцевими та Перехідними положеннями) обраховані гранично допустимі строки здійснення слідчими прокуратури повноважень:

    • з «розслідування» злочинів, підслідних ДБР, – до «дня введення в дію ч.4 ст.216 КПК» (до дня початку діяльності ДБР, але не пізніше 5 років з дня набрання чинності цим Кодексом (що наступить раніше), користуючись при цьому повноваженнями слідчих, визначеними КПК (строк сплив 20.11.2017);
    • з «дорозслідування» злочинів, підслідних ДБР, розпочатих до введення в дію ч. 4 ст.216 КПК, – до «закінчення досудового розслідування, але не довше двох років, користуючись при цьому повноваженнями слідчих, визначеними КПК;
    • з «дорозслідування» злочинів, підслідних НАБУ, – до «закінчення досудового розслідування, але не довше двох років, користуючись при цьому повноваженнями слідчих, визначених КПК (строк сплив 20.11.2017).

Наразі у слідчих прокуратури залишається право «дорозслідування» розпочатих ними кримінальних проваджень, з підслідністю ДБР, але не довше двох років. Одночасно слідчі прокуратури не мають права розслідувати нові кримінальні провадження, тобто ті, відомості щодо яких внесені до ЄРДР після 20 листопада 2017 року.

Право розслідувати кримінальні провадження з ознаками підслідності НАБУ слідчі органів прокуратури втрачають за будь-яких умов.

Беручи до уваги, що наразі ДБР не розпочало свою роботу, а прокуратура втратила повноваження з розслідування, підслідних ДБР злочинів, вирішенням проблеми може стати використання керівниками прокуратур повноважень з доручення проведення досудового розслідування іншому органу досудового розслідування в порядку ч.5 ст. 36 КПК (у зв’язку із неможливістю здійснення ефективного досудового розслідування ДБР через те, що воно не розпочало свою роботу), а процесуальними керівниками – права особистого проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій (п.4 ч. 1 ст. 36 КПК України).

На актуальності і критичності зазначеної ситуації неодноразового наголошував Генеральний прокурор України Юрій Луценко. Зокрема він акцентував на цьому увагу під час свого виступу на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Джерело