Більше, ніж у 1.5 рази збільшились обсяги реалізації прав вимоги НБУ за заставленими кредитами

Національний банк України за 10 місяців 2017 року отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 1 376.9 млн. грн.

За цей період Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) реалізовано заставлене майно (активи) на суму 586,2 млн. грн., з яких НБУ отримав 564 млн. грн. Переважну більшість реалізованого майна (активів), а саме на суму 529 млн. грн., становили права вимоги за заставленими НБУ кредитними договорами. Ця сума у 1.5 рази перевищує показник реалізації таких активів за аналогічний період 2016 року (373.1 млн грн).

За найвищу ціну (243.7 млн. грн.) реалізовано права вимоги за кредитним договором, передані ПАТ “Дельта Банк” у заставу НБУ.

Також за 10 місяців 2017 року збільшилися обсяги погодження НБУ реалізації прав вимоги за заставленими кредитними договорами. Зокрема, прийнято 50 рішень щодо реалізації прав вимоги за 49 тис. кредитних договорів, загальна заборгованість за якими складає майже 46 млрд грн.

Збільшення обсягів погодження реалізації заставленого майна (активів) відбувається у зв’язку з оптимізацією загального процесу погодження НБУ та ФГВФО початкових цін. На збільшення продажів заставленого майна також вплинув перехід ФГВФО на електронну систему торгів ProZorro.Продажі, яка надає змогу задіяти одразу 29 провідних електронних майданчиків України, забезпечує прозорість та неупередженість організаторів торгів.

Нагадаємо, що з січня 2017 року реалізація заставленого Національному банку майна здійснюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб через систему торгів ProZorro.Продажі.

Джерело