Уникаючи визнання європейської перспективи за Україною, ЄС легковажить власним майбутнім (фото)

Європейському Союзу бракує довгострокової стратегії відносно України. Про це Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, виступаючи на 1st Association Exchange Forum.

«Україна є європейською країною, і членство України у Європейському Союзі є лише питанням часу. Уникаючи визнання за Україною європейської перспективи, ЄС легковажить не нашим майбутнім, а майбутнім ЄС», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе, відповідаючи на запитання про очікування України від європейських інституцій.

Віце-прем’єр-міністр висловила сподівання на те, що європейські прагнення України знайдуть відображення й у підсумковому документі саміту «Східного партнерства».

Відповідаючи на запитання про вплив олігархів на українську політику, Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що за останні кілька років у країні зроблено дуже багато, щоб обмежити владу олігархів. Вона навела як приклади, зокрема, реформи в енергетичному секторі, очищення банківської системи, публічні закупівлі через систему ProZorro, після чого олігархи в Україні почуваються «вже далеко не так комфортно».

За її словами, Україна розглядає Угоду про асоціацію «як дорожню карту для реформування країни». Разом з тим Віце-прем’єр-міністр підкреслила, що за час, що минув від підготовки й підписання Угоди, «відбулися зміни в політичному ландшафті, економіці, можливостях, не кажучи вже про геополітику», а тому актуальним є приведення додатків до Угоди про асоціацію у відповідність до сьогоднішніх умов.

Також Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що імплементація зобов’язань України в рамках Угоди є спільною відповідальністю Уряду й Парламенту, а тому вимагає їхньої спільної злагодженої роботи.

Реформа державного управління є важливою частиною європейської інтеграції України, і поєднання задач стратегічного планування із завданнями європейської інтеграції в компетенції відповідних новостворених директоратів міністерств сприятиме ефективності просування євроінтеграції. Віце-прем’єр-міністр закликала професіоналів із різних галузей іти на державну службу, щоб допомагати проводити реформи «зсередини».

Складним завданням, яке стоїть перед владою, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, є комунікування європейської інтеграції. «Ми розуміємо, що найнасущнішим питанням для багатьох людей є, де взяти достатньо грошей, щоб купити продукти й найнеобхідніше, але ми повинні пояснити суспільству, що, наприклад, якісні та перевірені продукти й безпека на транспорті – це внесок в якість життя на тривалу перспективу», – сказала вона.

Відповідаючи на запитання про спільні пріоритети порядку денного всіх трьох країн – України, Молдови й Грузії – Віце-прем’єр-міністр назвала питання енергетики, транзитної інфраструктури, студентської мобільності, освітніх контактів, а також безпеки й необхідності розв’язання проблем «заморожених» і «гарячих» конфліктів та вкрадених територій».

1st Association Exchange Forum триває 13-14 листопада в Києві. Його учасники дискутують про досягнення й уроки, обмінюються досвідом, а також обговорюють спільні тренди, виклики й потреби. На захід з’їхалися високопосадовці з Грузії, Молдови й України, відповідальні за координацію й імплементацію Угоди про асоціацію між ЄС й цими трьома країнами, провідні експерти із середовища громадянського суспільства, а також представники інституцій ЄС, проектів технічної допомоги ЄС, аналітичних центрів та академічних установ.

Джерело

Автор