Прем’єр-міністр України зустрівся з Президентом Світового банку (фото)

Світовий банк був та залишається надійним партнером України, і попри всі виклики, з якими стикнулася наша держава, у нас немало спільних проектів, які вже опрацьовуються та впроваджуються.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Президентом Групи Світового банку Джим Йонг Кімом.

Візит Глави Групи Світового банку ознаменував 25-річчя членства України в організації, а також відзначення прогресу реформ, які відбуваються в державі, у тому числі, за консультативної та фінансової підтримки Банку.

Глава Уряду України підкреслив, що протягом останніх років в Україні вдалося стабілізувати економічну ситуацію, і сьогодні мова йде про відновлення потужностей та забезпечення сталого економічного зростання.

«Наші пріоритети на наступний рік – впровадження змін у системі освіти, у судовій системі. Я переконаний, що буде створений антикорупційний суд. Важливе питання – впровадження медичної реформи, і тут ми були б дуже вдячні за можливість створення спільної із Світовим банком програми впровадження реформи», – сказав Володимир Гройсман.

Він також зазначив, що на часі – подальші зміни в пенсійній системі, велика приватизація, перетворення України з імпортера енергоресурсів в їх експортера, формування потужного аграрного сектору тощо. Прем’єр-міністр підкреслив, що наступного року Уряд закладає прогноз зростання ВВП на рівні 3%. Але за умов впровадження змін та удосконалення інвестиційного клімату цей показник буде більшим.

У свою чергу Президент Кім підкреслив, що Світовий банк був і залишається відданим політиці підтримки України. «Зараз в Україні надзвичайні можливості для змін та реформ», – зазначив він і підкреслив, що роль Глави Уряду, як лідера змін, стає визначальною.

Він додав, що фахівці Світового банку готові допомогти Києву в питаннях формування моделі земельної реформи, побудови нової системи охорони здоров’я та освіти, завершення формування антикорупційного суду та всієї вертикалі антикорупційних органів.

«Це ті кроки, які надзвичайно важливі для економіки та майбутнього України. Ми відзначаємо прагнення Вашого Уряду щодо впровадження надзвичайно важливих реформ. Нас дійсно надихає те, що вже зроблено. І ми готові надати свої найкращі практики та досвід для продовження цих процесів», – сказав Президент Кім.

Прем’єр-міністр подякував за високу оцінку роботи влади і додав, що «Україна не збирається зупинятися». «Дивлячись на наш потенціал, ми маємо кратні можливості збільшення економіки», – підкреслив Володимир Гройсман.

За підсумками зустрічі відбулося підписання меморандуму про взаєморозуміння щодо підтримки приватизації  державного банку «Укргазбанк» між Міністерством фінансів України,  ПАТ «Укргазбанк» та Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC). Цей документ стане значним кроком у політиці Уряду щодо роздержавлення держбанків та залучення інвестицій в банківський сектор України. Прем’єр-міністр та Президент Групи Світового банку взяли участь у підписанні документа.

Довідково: Світовий банк є одним із найбільших інституційних інвесторів в Україні. Наразі спільно з Банком реалізуються 7 інвестпроектів загальною вартістю понад 2 млрд дол. При цьому Банк виступає одним із ключових консультантів реформ. Серед міжнародних кредитно-фінансових організацій СБ є другим, після МВФ, кредитором України. Упродовж 25 років на фінансування інвестиційних проектів в Україні СБ було виділено 11,605 млрд дол. США, які були спрямовані на інституційний розвиток органів державної влади та підтримку проектів у пріоритетних галузях та сферах.

Джерело

 

Світовий банк розділяє ідеї Уряду України щодо впровадження реформ і готовий підтримати перетворення, передусім в системі охорони здоров’я. Відповідні домовленості були озвучені під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Президента Групи Світового банку Джим Йонг Кіма.

«Ми розуміємо, що реформи – це складна річ. Але ми вражені тим, наскільки просунулися реформи в Україні, і готові підтримати цей процес», – сказав Президент Кім.

Він також наголосив, що наразі фахівці Світового банку готують велику доповідь щодо реалізації реформ, в тому числі в медичній сфері, і цей досвід, напевно, буде у великій пригоді Україні.

«Ми готові допомогти України завершити Революцію Гідності та зайняти гідне місце на мапі світу. Ми зробили велику ставку на Україну, і хочемо забезпечити успішність», – додав Президент Кім.

Джерело

 

Міністерство фінансів України, Міжнародна фінансова корпорація, член Групи Світового банку, та ПАТ «Укргазбанк» підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо підтримки приватизації (продажу) ПАТ «Укргазбанк», четвертого найбільшого банку в Україні за розміром активів.

Цей меморандум є частиною масштабніших зусиль Уряду України, який контролює значну частку банківського сектору, з реформування та зміцнення державних банків перед їх приватизацією. В рамках цієї роботи Урядом вже подано до Парламенту проект закону, розроблений Міністерством фінансів України спільно з міжнародними фінансовими інституціями, щодо вдосконалення корпоративного управління державних банків, оновлюється стратегія їх реформування.Це партнерство є одним з важливих компонентів стратегії МФК щодо створення прозорого та конкурентного процесу, спрямованого на заплановану приватизацію державних банків, з метою збільшення темпів зростання кредитування та інвестиційної привабливості банківського сектору країни.

МФК сприятиме Укргазбанку у зміцненні корпоративного управління, забезпеченні його операційної незалежності та подальшому вдосконаленню сталої банківської моделі, заснованої на комерційній доцільності.

Підписання Меморандуму про взаєморозуміння між МФК, Міністерством фінансів та Укргазбанком відбулося під час першого візиту в Україну Президента Групи Світового банку Джим Йонг Кіма та за участі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

«Вітаю сьогоднішнє підписання Меморандуму. Уряд й надалі працюватиме над створенням необхідних умов для покращення інвестиційного клімату в державі, залучення іноземних інвестицій в українську економіку. Це наша мета, яка приведе Україну до успіху», – наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

“Це партнерство є потужним сигналом, що Україна серйозно налаштована на залучення приватних інвестицій у банківський сектор та якісну трансформацію Укргазбанку, – Міністр фінансів Олександр Данилюк сказав на церемонії підписання. – Ми працюємо над створенням умов, які сприятимуть розвитку банківської системи, широкомасштабному відновленню кредитування великих та малих підприємств, яке, в свою чергу, забезпечить підтримку економічного зростання”.

Кирило Шевченко, голова правління Укргазбанку, зазначив: “Протягом останнього року Укргазбанк досяг значного прогресу в перетворенні на більш ефективний, прозорий та інноваційний банківський інститут. Укргазбанк став першим в Україні банком, який запровадив абсолютно нову для країни модель – green banking. Безумовно, така співпраця сприятиме подальшому посиленню позицій Банку на ринку та збільшенню його інвестиційної привабливості.”

“МФК віддана підтримці фундаментальних реформ в банківському секторі України, – сказав Томаш Тельма, регіональний директор МФК у Європі та Центральній Азії. – Успішна трансформація та наступна приватизація Укргазбанку стануть важливим досягненням у майбутньому для банківської галузі України та для міжнародних інвесторів. Це допоможе продемонструвати інвестиційний потенціал України.”

У вересні МФК надала Укргазбанку гарантію торговельного фінансування на суму $20 мільйонів доларів. МФК також допомагає банку наростити його діяльність у сфері «зеленого» фінансування. За період з моменту початку партнерства, банк профінансував проекти на суму понад 5 млрд гривень ($200 мільйонів доларів США) та напрацював низку проектів на загальну суму 12 млрд гривень ($440 мільйонів доларів США).

Довідково: За 25 років співпраці сукупний розмір операцій Світового банку в країні сягнув близько 12 мільярдів доларів США в рамках приблизно 70 проектів та програм. Поточний інвестиційно-кредитний портфель Світового банку в Україні налічує 8 інвестиційних проектів на загальну суму близько 2,5 мільярда доларів США, а також одну гарантію в розмірі 500 мільйонів доларів США. Світовий банк схвалив Концепцію партнерства з Україною на 2017–2021 роки, яка забезпечить підтримку зусиль країни щодо досягнення сталого економічного відновлення на благо всього населення України.

Укргазбанк

АБ «УКРГАЗБАНК» – це універсальна динамічна фінансова установа, яка надає як традиційні, так і унікальні інноваційні банківські послуги. Банк працює з корпоративним, середнім і малим бізнесом, а також з фізичними особами. УКРГАЗБАНК входить до топ-5 українських банків за обсягом активів. 94,94% статутного капіталу Банку належить державі в особі Міністерства фінансів України. За 24 роки своєї діяльності УКРГАЗБАНК завоював довіру тисяч роздрібних і корпоративних клієнтів. Банк продовжує демонструвати стабільну динаміку зростання клієнтської бази, яка становить майже 1 мільйон. УКРГАЗБАНК на сьогодні є лідером «зеленого» фінансування в Україні. Додаткова інформація

МФК

МФК, член Групи Світового банку, є найбільшим глобальним інститутом розвитку, що фокусується на приватному секторі країн, ринки яких формуються. Працюючи з понад 2000 компаній в усьому світі, ми використовуємо наш капітал, експертизу та вплив, щоб розбудовувати ринки та створювати можливості в найрізноманітніших частинах світу. У 2017 фінансовому році обсяг наших довгострокових інвестицій у країнах, що розвиваються, досяг рекордної суми $19,3 млрд., підтримуючи важливу роль приватного сектору у подоланні бідності та забезпеченні загального добробуту.

Джерело

Автор