Банки починають кредитувати бізнес та прискорюють кредитування населення – звіт НБУ “Огляд банківського сектору”

Банки пожвавлюють кредитування – не лише продовжують зростати обсяги кредитування населення, а й спостерігається активізація кредитування бізнесу. Про це йдеться у п’ятому квартальному «Огляді банківського сектору», опублікованому Національним банком України.

У ІІІ кварталі гривневі корпоративні кредити зросли на 4.8%, або майже на 20 млрд. грн. Якщо раніше зростання кредитів у гривні було здебільшого наслідком реструктуризації старих валютних кредитів, то у ІІІ кварталі банки надавали нові короткі кредити стратегічним підприємствам (державні банки) та компаніям з іноземними інвестиціями (іноземні банки) .

Бізнес-кредитування наростили усі групи банків крім Приватбанку, роздрібне – всі групи без винятку. Загалом роздрібні кредити у гривні виросли на 9.5%, або 7.8 млрд. грн. у ІІІ кварталі.

НБУ прогнозує, що за умови відсутності значних негативних шоків фінустанови пришвидшать кредитування бізнесу та активніше видаватимуть кредити населенню. Результати останнього опитування про умови кредитування (жовтень 2017 року) свідчать про незмінні плани банків жвавіше кредитувати корпорації та домогосподарства.

Приплив гривневих вкладів населення до банків уповільнився, в той час як приплив коштів корпорацій – пришвидшився. Загалом депозити населення й бізнесу виросли на 5.6 та 16.8 млрд. грн. відповідно.

Кошти бізнесу в банках зростали переважно в формі залишків на валютних рахунках, що їх поповнювали надходження на користь експортерів. Приплив гривневих вкладів домогосподарств уповільнився з 9.0 та 16.1 млрд. грн. у І та ІІ кварталах до 0.7 млрд. грн. у ІІI кварталі року.

Відсоткові ставки знижувалися протягом ІІІ кварталу. Відповідно до Українського індексу за депозитами фізичних осіб, протягом кварталу 12-місячні гривневі вклади подешевшали на 0.9 відсоткового пункту до 14.6% річних, валютні – на 0.2 відсоткового пункту до 3.9% річних у доларах США. Знижувалися також і кредитні ставки для населення, водночас відсоток за кредит для бізнесу практично не змінився.

Рішення НБУ підвищити облікову ставку на 1 в.п. до 13.5%, прийняте наприкінці жовтня, не вплине на довгострокову тенденцію до зниження відсоткових ставок, але може зумовити тимчасове підвищення вартості короткострокового фондування.

У ІІІ кварталі банківська система відновила прибуткову діяльність. За результатами кварталу чистий прибуток банків становив 3.3 млрд. грн., від початку року – 1.4 млрд. грн.

НБУ очікує, що банківська система буде прибутковою як за підсумком цього року, так і в наступному році, попри те що в І кварталі 2018 року може з’явитися збиток, пов’язаний із переходом банків на формування резервів відповідно до стандарту IFRS 9.

Детальніше ознайомитися з “Оглядом банківського сектору” можна у розділі “Публікації” на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

* Дані кредитів та депозитів, що публікуються в “Огляді банківського сектору”, відрізняються від відповідних даних з підрозділу “Грошово-кредитна статистика”, оскільки:

  • містять дані про банки, що були платоспроможними на звітну дату , якщо не вказано інше;
  • охоплюють дані банків з урахуванням їх філій за межами України;
  • містять кошти, розміщені в інших банках-резидентах та нерезидентах;
  • скориговані на резерви за активними операціями, якщо не вказано інше;
  • містять дані іменних ощадних (депозитних) сертифікатів, якщо не вказано інше;
  • містять інформацію про клієнтів-нерезидентів.

Джерело

Автор