23-я Міжнародна прикордонна конференція під егідою Frontex проходить у Варшаві (фото)

6 листопада у Варшаві розпочалася 23 Міжнародна прикордонна конференція для керівників прикордонних відомств під егідою Фронтекс (Європейська агенція з прикордонної та берегової охорони) – «Забезпечення глобальної безпеки шляхом інтегрованого управління кордонами». Вона об’єднує керівників прикордонних відомств з усього світу, пропонуючи унікальну платформу для обговорення оперативних питань, що становлять спільний інтерес, сприяння співробітництву, пов’язаному з безпекою кордонів та сприяння посиленню взаємодії на глобальному рівні.

Обговорення, які пройдуть під час конференції, слугуватимуть розкриттю перспективного бачення виникнення загроз безпеці кордонів та дослідження інноваційних рішень. Зокрема у таких сферах як виникаючі загрози безпеці у сучасному світі з зосередженням уваги на боротьбі з тероризмом шляхом ефективного управління кордонами, моніторинг ситуації для ефективного прикордонного менеджменту, інформаційні системи для створення надійніших та розумніших кордонів та зміцнення потенціалу прикордонної служби.

Загалом форум об’єднає близько 150 учасників, які представляють міжнародну спільноту з безпеки кордонів з більш ніж 60 країн світу.

За планом першого дня заходу Голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал спільно з Надзвичайним та Повноважним Послом України в Республіці Польща Андрієм Дещицею провів офіційні зустрічі з начальником Департаменту правоохоронних операцій Прикордонного патруля США Аароном Халлом та з Виконуючим обов’язки Голови Прикордонної поліції МВС Грузії Леваном Чабукіані.

Очільник прикордонного відомства України подякував американському колезі за тісну та багаторічну співпрацю з Прикордонним патрулем США, обговорив подальші напрями двостороннього співробітництва та наголосив на високій підтримці Уряду США, яка дозволяє продовжувати надійно захищати кордон і незалежність країни, а також динамічно посилювати потенціал з огляду на нові безпекові виклики.

Під час зустрічі з керівником грузинської делегації було обговорено питання розвитку співробітництва та взаємодії у сфері протидії транскордонній злочинності, у тому числі на морських шляхах сполучення. Окрім того керівники прикордонних відомств обговорили питання та перспективи залучення міжнародної допомоги в рамках Європейської ініціативи «Східне партнерство».

Джерело

 

Петро Цигикал з Андрієм Дещицею обговорили стан та перспективи розвитку прикордонної інфраструктури.

«В рамках візиту до Польщі мав кілька плідних і змістовних зустрічей. Дуже продуктивно поспілкувалися з Надзвичайним та Повноважним Послом України в Республіці Польща Андрієм Дещицею», – про це на своїй сторінці у Facebook написав Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал.

Він також відмітив, що Україна має з Польщею найбільшу серед усіх європейських країн протяжність кордону – понад 540 кілометрів. Тут функціонує 8 міждержавних пунктів пропуску, через які щодня кордон в обидва боки перетинають десятки тисяч громадян. Від належного функціонування цих дорожніх артерій багато в чому залежить і стан двосторонніх відносин, і рівень прикордонної безпеки.

«З Послом України в Польщі Андрієм Дещицею ми обговорили стан та перспективи розвитку прикордонної інфраструктури, необхідність нормативного врегулювання ідеї запровадження пішохідного руху в пункті пропуску «Угринів-Долгобичув» та перспективи опрацювання польською стороною угоди про спільний контроль», – зазначив очільник прикордонного відомства.

Крім того, зазначається, що свого часу експеримент з запровадження спільного контролю розпочався саме на українсько-польському кордоні. нині цей досвід запроваджується і на інших ділянках з країнами ЄС.

«Окремо варто зупинитися на темі запровадження спільного контролю у пункті пропуску «Нижанковичі-Мальговичі». Його реконструкція має завершитися вже у 2018 році», – повідомив Петро Цигикал.

В свою чергу Андрій Дещиця запевнив у підтримці усіх ініціатив прикордонників, які будуть сприяти розвитку двосторонніх відносин та зміцненню авторитету України на міжнародній арені.

Голова Державної прикордонної служби України також додав, що вже з Послом України в Польщі Андрієм Дещицею були проведені офіційні зустрічі з начальником Департаменту правоохоронних операцій Прикордонного патруля США Аароном Халлом та з Виконуючим обов’язки Голови Прикордонної поліції МВС Грузії Леваном Чабукіані.

«З американськими колегами ми обговорили важливість продовження співпраці у сфері підготовки персоналу, надання експертної допомоги з тренування підрозділів швидкого реагування та облаштування державного кордону. А з грузинськими колегами обмінялися думками щодо розвитку двосторонньої співпраці, у сфері охорони зеленого кордону та берегової охорони. Також домовилися провести двосторонню зустріч у грудні цього року та сформувати план співпраці на 2018 рік», – відмітив Петро Цигикал.

Джерело