Комплекс Цитаделі Батуринської фортеці має бути оформлений як державна власність

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко провів нараду з актуальних питань діяльності Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», що знаходиться в Батурині Чернігівської області.

У нараді взяли участь керівництво Мінкультури, Фонду держмайна, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Чернігівської облдержадміністрації, Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

Зокрема, учасники обговорили шляхи розв’язання актуальної проблеми передачі в державну власність об’єктів комплексу Цитаделі Батуринської фортеці з віднесенням їх до сфери управління Мінкультури на баланс заповідника.

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко зазначив: «Багато вже зроблено в Батурині, заповідник працює, нарощує кількість відвідувачів. Але існує одна проблема, яка вже 8 років зависла між обласною адміністрацією та Мінкультури. Де-факто Цитадель фортеці відкрита та працює, але де-юре ці об’єкти не оформлені як державна власність і не перебувають на балансі заповідника, що суттєво ускладнює їх експлуатацію і функціонування «Гетьманської столиці». Треба якнайшвидше поставити крапку в цьому питанні».

За результатами наради буде напрацьовано урядове рішення, яке передбачатиме конкретні заходи, відповідальних та строки виконання завдань, спрямованих на розв’язання проблеми, що стримує розвиток Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

Нагадаємо, Цитадель Батуринської фортеці відтворена в 2008 році на високому мисі лівобережної тераси р. Сейм. На цій території загалом відтворено 11 об’єктів, вони розміщені на своїх історичних місцях, які виявили і дослідили археологи.

Джерело

Фото © Zamki-Kreposti.com.ua