Парубій закликав Погоджувальну раду «не робити вигляд, що сьогодні звичайний робочий день» (відео)

«Ключовим і головним питанням цього тижня є питання медичної реформи», – заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкриваючи засідання Погоджувальної ради у вівторок, 17 жовтня.

За словами Глави Парламенту, «фактично це остання масштабна реформа, яку ми запланували розглянути цієї осені». При цьому він нагадав, що «і пенсійну, і судову, і освітню реформи вже пройдено».

«Медична реформа, яка викликає багато дискусій, має бути розглянутою у Верховній Раді, оскільки її очікують мільйони людей», – сказав А.Парубій і наголосив: «Я впевнений, що ми гідно повинні пройти шлях її розвитку, і Парламент має ухвалити щодо цієї реформи своє рішення».

Джерело

 

Голова Верховної Ради України А.Парубій, звертаючись до учасників Погоджувальної ради, закликав, з огляду на мітингуючих біля Верховної Ради України, «не робити вигляд, що сьогодні звичайний робочий день». За його словами, зняття недоторканності, створення антикорупційного суду та виборча система – основні вимоги мітингуючих до української влади, і по кожній з цих позицій він може дати роз’яснення.

Щодо питання зняття недоторканності, А.Парубій нагадав: «У Парламенті був зареєстрований законопроект щодо змін до Конституції про зняття недоторканності і з депутатів, і з суддів. Але цей законопроект втратив свою актуальність і не може бути розглянутим. Станом на сьогодні ми маємо зареєстрований законопроект за ініціативою 130 народних депутатів, і сьогодні внесений і зареєстрований законопроект під авторством Президента про скасування депутатської недоторканності. Жоден з тих законопроектів на сьогодні не має рішення комітету, і зараз невідкладно я даю доручення комітету з питань правосуддя розглянути ці законопроекти, які внесені до Верховної Ради про зняття недоторканості». А.Парубій висловив переконання, що «як тільки комітетом будуть розглянуті ці законопроекти, ми зможемо їх в залі розглянути і ухвалити по ним рішення».

З приводу антикорупційного суду, А Парубій повідомив: «За ініціативи комітету я відправив до Венеціанської комісії два законопроети, які були у Парламенті для отримання експертної оцінки. Станом на сьогодні ми маємо експертну оцінку Венеціанської комісії, яка передбачає відкликання народними депутатами законопроектів і пропонує, аби законопроект про антикорупційний суд вніс до Парламенту Президент. Я переконаний як тільки Президентом цей законопроект буде внесений до Верховної Ради, Парламент розгляне і ухвалить з цього приводу своє рішення».

При цьому Глава Парламенту зауважив: «Ні по першому, ні по другому питанню сьогодні ми не маємо юридичних підстав для розгляду». Водночас А.Парубій заявив: «Моя особиста позиція полягає в тому, що має бути знятою депутатська недоторканність. Депутатська недоторканність в тому вигляді, в якому вона сьогодні існує, не має права на існування. І це моя позиція, яку я завжди висловлював».

Говорячи про виборчу систему, А.Парубій наголосив: «Я є автором виборчого кодексу, який передбачає виборчу систему за відкритими списками. Моя позиція по цьому питанню завжди чітка, однозначна і принципова: найбільш оптимальна система виборів – це вибори за відкритими списками».

Джерело