Міністр з питань тимчасово окупованих територій та ВПО відвідав Щорічні Збори Ради Директорів Світового Банку

В рамках візиту Вадим Черниш разом з колегами-міністрами з Колумбії, Афганістану, Центральної Африканської Республіки, а також представниками ЄС та ООН взяв участь в панельній дискусії “Збільшення впливу Світового банку в ситуаціях нестабільності і конфліктів”.

Щороку Світовий Банк проводить наради на рівні міністрів багатьох країн світу, аби обговорити можливості вирішення найбільш важливих проблем, що торкаються міліардів осіб в цілому світі.

Зустріч відкрив Президент Групи Світового Банку Джим Йон Кім. Він привітав Директора Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, усіх міністрів та представників найвпливовіших організацій.

“Ми живемо в епоху криз і багато проблем сьогодні потребують вирішення. Безумовно, країни мають реформувати економіку, переглянути ставлення до розвитку та конкуренції. Ми також свідомі того, що в світі загострюються кризи, поширюються пандемії, існує голод, змінюється клімат, частішають терористичні загрози, що суттєво впливає на життя людей, особливо вимушено переселених. У нас є програма, яку ми оголосили у 2013 році – подолати бідність у світі до 2030 року. Як ми це збираємося зробити? Шляхом прискорення інклюзивного, сталого економічного зростання, збільшення стійкості до загроз і потрясінь, а також за допомогою більш ефективного інвестування в людей.”

Однією з тем цьогорічної зустрічі стала тема поглибленого стратегічного підходу Групи Світового Банку до ситуацій крихкості країн, які страждають від конфлікту. Йшлося про інноваційні підходи, спрямовані на зміцнення спроможності країн у ситуаціях крихкості, спричинених конфліктом.

Міністр Вадим Черниш під час дискусії зазначив, що Міністерству надано мандат для визначення політичних засад, координації та моніторингу в рамках Уряду України щодо широкого спектру завдань. Зокрема, гуманітарних питань, проблем внутрішнього переміщення, вирішення конфлікту, відновлення та розбудову міру.

“Протягом минулого року ми розробляли Державну цільову програму з розбудови миру у східних регіонах – урядову стратегію з відновлення, що наразі перебуває на фінальній стадії затвердження. Вона базується на трьох компонентах – економічному відновленні, наданні послуг та розбудові миру і соціальній єдності. Зараз ми використовуємо аналітичні розробки Світового банку для створення нової стратегії з питань ВПО, що фокусуватиметься на більш сталих/інтеграційних рішеннях. Підтримка Світового банку та інших міжнародних партнерів була критично важливою для нас під час внутрішніх урядових дискусій щодо розробки і застосування більш прогресивної політики та стратегії з розбудови миру та відновлення”, – сказав Вадим Черниш.

На зустрічі були присутні панелісти високого рівня з окремих держав-клієнтів, держав-донорів та партнерських міжнародних установ, які говорили про досвід своєї держави або інституції в контексті подолання наслідків конфлікту.

Джерело