Вітання Президента з нагоди 55-річчя музею Берлінського муру «Чекпойнт Чарлі»

Шановна пані Хільдебрандт!

Прийміть мої найщиріші привітання з нагоди 55-річчя музею Берлінського муру «Чекпойнт Чарлі». Нині це не просто один із найвідоміших музеїв німецької столиці, але й знакове місце боротьби за права людини, за демократичні цінності та свободи.

Мені пощастило побувати у цьому надзвичайному музеї під час візиту до Берліна у серпні 2015 року. Тоді я й мав нагоду особисто пересвідчитися у важливому значенні внеску, який Ваша команда робить для продовження великої справи пана Райнера Хільдебрандта задля утвердження верховенства права і торжества справедливості.

Особливо цінними для мене як Президента і громадянина України стали експозиції у музеї, присвячені Революції Гідності, а також російській агресії та долі українських політв’язнів, які незаконно утримуються в Росії.

Значення музею «Чекпойнт Чарлі» важко переоцінити, враховуючи спроби Москви повернути нас у часи існування Берлінської стіни. Тоді радянські танки будь-якої миті могли вторгнутися у західний Берлін. Сьогодні ж російські танки будь-коли готові продовжити свій вбивчий марш на Донбасі. Тоді Берлінська стіна розділила німецький народ, сьогодні ж Москва так само прагне відрізати від України Крим та Донбас, як і розділити єдину Європу.

Тоді непорушна позиція Вільного Світу не лише вберегла Берлін як символ демократичної спільноти, але й дала змогу возз’єднати німецький народ. Саме тому сьогодні ми дуже цінуємо провідну роль Федерального уряду ФРН, а також наших німецьких друзів у збереженні європейської солідарності та єдності у відстоюванні територіальної цілісності та суверенітету України.

Від чистого серця дякую Вам за Вашу підтримку України, щирість, небайдужість і відкритість, які Ви повсякчас демонструєте своєю невтомною працею. Щиро вітаю Вас, а також усіх Ваших однодумців і колег з 55-річним ювілеєм музею! Успіхів Вам, сил та наснаги у подальшій боротьбі за справедливість!

З найкращими побажаннями,

Петро Порошенко

Пані Александрі Хільдебрандт
Голові правління Музею «Чекпойнт Чарлі»
м. Берлін

Джерело