Кіберполіція викрила хакера у “зламі” серверів одного з найбільших мобільних операторів країни (фото)

Чоловік несанкціоновано втрутився до серверу компанії та на правах адміна організував собі так званий «безліміт» на використання 3G Інтернету. Компанії завдано збитків на суму більш як мільйон гривень. За даним фактом розпочато кримінальне провадження.

До поліції звернулись представники одного із найбільших мобільних операторів країни з повідомленням про втручання невідомих осіб до мережі та комп’ютерних систем компанії. Працівники відділу протидії кіберзлочинам в Чернівецькій області Карпатського управління Департаменту кіберполіції провели ретельну перевірку отриманої інформації.

Слідчі Головного управління поліції Буковини за даним фактом розпочали кримінальне провадження за ч.2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) КК України.

За результатом проведення комплексу оперативно-розшукових заходів та кропіткої роботи поліцейські встановили та задокументували причетність 29-річного мешканця Чернівців до протиправних дій в комп’ютерних мережах.

Поліцейські, спільно зі службою безпеки ТОВ, встановили: втручання в роботу комп’ютерних мереж компанії чоловік вчинив ще на початку року. Він, шляхом підбору паролів, отримав доступ до серверів компанії на правах адміна. У подальшому, здійснив поповнення трьох своїх особистих рахунків в білінговій системі на суму близько мільйона гривень. Таким чином зловмисник користувався послугами компанії за її ж рахунок.

Крім того, у липня 2017 року поліцейські зафіксували несанкціоноване активування хакером більш як ста скретч-карт цього ж оператора мобільного зв’язку на загальну суму більше 10 тисяч гривень. За оперативною інформацією, чоловік підшуковував можливості збуту цих скетч-карт для переведення коштів на картках у готівку.

У квартирі, де проживає чоловік поліцейські провели санкціонований обшук, звідки вилучили 3g модеми зі зміненими ESN номерами, комп’ютери, жорсткі диски, Wi-Fi маршрутизатори, мобільні телефони та більше півсотні оптичних дисків.

Вилучену техніку направлено до експертного центру для проведення відповідних комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних експертиз. Після отримання їх результатів, буде вирішено питання щодо оголошення зловмисникові про підозру. Слідство триває.

Джерело