СБУ виписала повідомлення про підозру керівнику російської ПВК «Вагнера» Дмитру Уткіну (презентація, відео)

Слідчі Служби безпеки України виписали повідомлення про підозру керівнику російської Приватної військової кампанії «Вагнера» Дмитру Уткіну. Про це повідомив голова Служби безпеки України Василь Грицак на брифінгу для преси.

За його словами, у понеділок, 9 жовтня, повідомлення буде передано Генеральній прокуратурі України. “Сподіваємося, що ГПУ нас підтримає”, ‒ зауважив він.

Голова Служби наголосив, що СБ України зібрало величезну доказову базу участі кадрових російських військових у бойових діях проти сил АТО на Донбасі. Зокрема, він розповів про приватні військові кампанії, які використовуються Кремлем не лише в Україні, а й Сирії. Найбільш відомою з них є угруповання «Вагнера», яке очолює Дмитро Валерійович Уткін, більше відомий на прізвисько «Вагнер», номер військового жетону М-0209.

«Цей проект російських спецслужб дозволяє кремлівським політикам впевнено казати на публіку та міжнародній спільноті фрази «их там нет» или «мы их туда не посылали», ‒ підкреслив Грицак.

Він нагадав, що нещодавно світ облетіло відео та фото двох захоплених у Сирії російських найманців з ЧВК «Вагнер». «Російська офіційна реакція очікувана, вони виявляється взагалі не є громадянами РФ», ‒ звернув увагу Голова СБУ.

Грицак навів докази присутності та злочинів приватної російської армії «Вагнера» на території України. Ключові з них: збиття військового літака ІЛ-76, штурм аеропорту «Луганськ», участь у штурмах Дебальцевого та інших мирних українських населених пунктів. Слідчі СБУ вже направили до суду обвинувальні акти стосовно трьох замовників збиття ІЛ-76, у тому числі ватажка «ЛНР» Плотницького, але сьогодні СБУ оприлюднило докази безпосереднього виконання цього злочинного завдання бойовиками Вагнера. Слідство має підстави говорити, що два члени угруповання «Вагнер» безпосередньо стріляли з ПЗРК по ІЛ-76.

Службою були встановлено 1570 імен та установчих даних бойовиків «ЧВК Вагнера», у тому числі тих, хто загинув на території України. За оцінками Служби до ПВК «Вагнера» входять більше 5 тисяч осіб. Також відома їх структура та озброєння. Бойовики начебто приватного угруповання проходять підготовку на базі ГУ ГШ МО Росії.

 

Служба й надалі оприлюднюватиме перелік злочинців зі всіма їхніми установчими даними СБУ та передавати їх відповідними каналами своїм партнерам.

Автор