Державі повернуто землі, розташовані над Юр’ївським золоторудним родовищем

Верховний Суд України погодився із доводами прокурора щодо незаконності передання у приватну власність фізичних осіб земель, розташованих над Юр’ївським золоторудним родовищем
Одним із пріоритетних напрямів при здійсненні повноважень Генеральної прокуратури України є захист інтересів держави у сфері земельних відносин.

Установлено, що Мар’ївською сільською радою Кіровоградської області усупереч вимогам ст. 58 Кодексу України про надра та ст.ст. 22, 38, 39, 122 Земельного кодексу України передано у власність 68 громадян земельні ділянки загальною площею 17 га для індивідуального житлового будівництва, розташовані за межами населеного пункту – над Юр’ївським золоторудним родовищем, що є одним з найперспективніших об’єктів держави для промислової розробки з метою отримання дорогоцінних металів.

Незважаючи на правомірність доводів прокурора щодо незаконності передання у власність фізичних осіб земель залягання корисних копалин загальнодержавного значення та необхідності їх повернення державі судами приймалися рішення про відмову у задоволенні цих позовів.

Послідовно відстоюючи інтереси держави, Генеральна прокуратура України подала заяву до Верховного Суду України про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, якою залишено без змін рішення апеляційного суду Кіровоградської області про відмову у задоволенні позову прокурора про визнання недійсним рішення ради та державного акта на право власності на одну із земельних ділянок.

Найвищий судовий орган погодився з доводами прокурора і 27.09.2017 задовольнив заяву заступника Генерального прокурора, скасувавши рішення судів касаційної та апеляційної інстанцій та залишивши в силі рішення суду першої інстанції, яким позов прокурора задоволено.

З огляду на приписи ст. 360-7 ЦПК України висновок Верховного Суду України має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм права.

Водночас слід зазначити, що прокурором в судовому порядку оскаржено всі 68 рішень Мар’ївської сільської ради про надання громадянам у власність земель, розташованих над Юр’ївським золоторудним родовищем.

Наразі остаточного рішення не прийнято ще у 9 справах, які перебувають на розгляді у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Джерело