Максим Нефьодов презентував результати реформ послам ОЕСР у Парижі

28 вересня, Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов взяв участь в 83-ому засіданні Комітету зі сталі Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Як відомо, Україна є асоційованим членом Комітету зі сталі.

В рамках засідання Максим Нефьодов провів зустріч з постійним представником ЄС при ОЕСР Рупертом Шлегельмільшем та послами ОЕСР. Нефьодов представив учасникам результати реформи публічних закупівель та реформи управління державними підприємствами.

Перший заступник міністра розповів послам ОЕСР про етапи становлення реформи публічних закупівель та принцип “Усі бачать все”, за яким працює електронна система Prozorro. Максим Нефьодов також підкреслив, що створення електронної системи, яка виборола низку світових нагород не є остаточною ціллю, а лише один з етапів реформи публічних закупівель.

“Завдання реформи – побудувати здорову екосистему, в які уряд співпрацює з бізнесом та громадянським суспільством та існує довіра до системи публічних закупівель”, – пояснив Максим Нефьодов. – “Рівень сукупної економії вже не є ключовим показником ефективності системи, адже при правильному плануванні відсоток економії – мінімальний. Ми прагнемо збільшувати кількість компаній, які готові співпрацювати з державою. Ми розбудовуємо дієву систему ризик менеджменту”.

Максим Нефьодов також підкреслив плани Міністерства зі створення Центральної закупівельної організації, яка наразі працює в пілотному режимі. Крім того, в межах ініціативи Prozorro GoGlobal Україна допомагає Молдові впроваджувати електронну систему публічних закупівель MTender, яка базується на принципах Prozorro.

На зустрічі також йшлося про реформу корпоративного управління державних підприємств, яку впроваджує Міністерство, та проект закону “Про приватизацію державного майна”.

“Уряд затвердив стратегічне бачення щодо поводження з державними активами у довгостроковій перспективі. Ми в свою чергу повинні створити відповідні умови для реалізації цього бачення. Тому ми працюємо над політикою не тільки у сфері приватизації, але і розробляємо новий механізм ліквідації підприємств-банкрутів”, – зазначив Максим Нефьодов. – “Сьогодні припинення одного державного підприємства може тривати до 5 років. В умовах, коли нам потрібно ліквідувати 1255 підприємств, ця процедура повинна бути значно спрощена”.

Джерело