Інвестиції в безпеку України – це інвестиції в безпеку НАТО та її держав-членів

Інвестиції в безпеку України – це інвестиції в безпеку НАТО та її держав-членів.  Про це, перебуваючи з робочим візитом у Канаді, заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі з Радою директорів Асоціації НАТО в Канаді.

Вона наголосила, що Україна визначила членство в НАТО одним з ключових зовнішньополітичних пріоритетів. «Ми зараз зосереджені на реформах; до 2020 року ми очікуємо виконання всіх критеріїв членства в НАТО.  Нашими першочерговими пріоритетами є зміцнення обороноздатності держави, реформування сектору безпеки та оборони відповідно до рекомендацій Альянсу, виконання стандартів та вимог НАТО в Збройних Силах, зміцнення нашої демократії, нарощування економіки та підвищення добробуту наших громадян», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, сьогодні мета  України полягає в тому, щоб почати дискусію з країнами-членами НАТО та державами-членами Альянсу про План дій щодо членства України як проміжного підготовчого етапу на шляху до членства. ПДЧ – це не лише логічний крок, а й обов’язковий шлях підготовки всіх нових та потенційних членів Альянсу.

Надання ПДЧ є чисто політичним і навіть геополітичним сигналом. «Ми не звертаємось до НАТО з проханням про захист, ми говоримо про партнерство. По-перше, ми маємо всі  можливості  стати східним флангом НАТО, маючи армію, яка з кожним днем стає сильнішою. По-друге, ми добре розуміємо, що реакція України на агресивні дії Росії на Сході є важливою для НАТО та союзників. Сьогоднішня боротьба за свободу в Україні дає час Заходу згрупуватися, щоб реагувати на загальну загрозу, визначити колективну позицію та вжити рішучих заходів для протидії російському агресору в усіх євроатлантичних інститутах. По-третє, процес вступу до НАТО є потужним мотиватором для проведення внутрішніх політичних та соціально-економічних реформ в Україні. По-четверте, із самого початку відносин з НАТО Україна послідовно надавала політичну та військову підтримку Альянсу, беручи участь у  місіях під проводом НАТО», – наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Вона акцентувала увагу на тому, що сьогодні Україна розраховує на підтримку НАТО у питаннях політичного вибору України і зазначила, що Україна продовжує активно працювати над комплексом реформ, зокрема, у сфері оборони та безпеки, з метою впровадження відповідних стандартів НАТО до 2020 року. Серед того, що вже зроблено в цьому напрямку, вона зазначила ухвалення вперше в історії України повного комплексу стратегічних документів щодо співпраці з НАТО, а також координації та  взаємодії з Альянсом; забезпечення  комунікації між центральними органами виконавчої влади, залученими до співпраці з НАТО, створення Міжвідомчої комісії з координації євроатлантичної інтеграції України та організаційної основи для підвищення професійного рівня державних службовців, які залучені до реформування оборонного сектора відповідно до стандартів НАТО (через Програму професійного розвитку Україна-НАТО). Проводяться заходи щодо встановлення гендерної рівності як пріоритетної сфери реформ у секторі безпеки й оборони України. Через відповідні цільові фонди НАТО реалізуються проекти,  спрямовані на зміцнення можливостей ЗСУ.

Зокрема, до кінця 2017 року 22 військові частини української армії будуть переведені на нову систему харчування з переліком продуктів, які використовуються в арміях держав-членів НАТО, а повний перехід усіх військових частин на нову систему харчування відповідно до стандартів НАТО заплановано на кінець 2019 року. Система комунікації ЗСУ, засоби індивідуального захисту персоналу, модернізація та виробництво зброї вже наближаються до стандартів НАТО.

Інструктори країн-членів НАТО продовжують підготовку підрозділів Збройних Сил України, інтенсивність військових навчань значно зросла. Відповідно до стандартів НАТО підготовлено 28 повноцінних бойових підрозділів ЗСУ із залученням інструкторів із Канади, Великої Британії, США, Литви та Польщі. З початку проведення оборонної реформи відповідно до стандартів НАТО для ЗСУ підготовлено близько 1 200 інструкторів.

Як і в попередні роки, у 2018 році 5% ВВП буде спрямовано на безпеку та оборону України (загальне фінансування має скласти не менше 162,7 млрд грн).

«Вперше від моменту отримання незалежності в Україні існує чіткий консенсус щодо необхідності вступу в НАТО і в політичних колах, і серед громадськості. Проте це прагнення все ще є більше емоційнім. І саме тому, ми вважаємо надзвичайно важливим елементом інформаційну роботу для роз’яснення громадянам переваг і цілей вступу, – зауважила Віце-прем’єр-міністр, – Важливо враховувати, що Україна воює навіть не на один, а на два фронти. Першим, очевидно, є гарячий військовий конфлікт на Донбасі. Але також держава працює над ключовими реформами, зокрема, медичною, освітньою, земельною, пенсійною, децентралізацією та викоріненням корупції».

На завершення Іванна Климпуш-Цинцадзе додала, що відповідь на питання, чому Альянс настільки важливий для України, дуже проста. «Прагнення не стати легкою мішенню було рушійним мотивом розширення НАТО в останні десятиліття. Польща, Литва, Латвія та Естонія вбачали загрозу в Росії і хотіли більшої безпеки у вигляді колективного захисту. Ми в Україні думаємо, що маємо право на той самий рівень солідарності, як щодо цих країн Європи.  Наступним важливим аспектом є сумісність, перш за все – сумісність цінностей, таких як демократія, свобода та ринкова економіка. Україна проходить через  безпрецедентні випробування, при цьому вирішує завдання, спільне для всього цивілізованого світу: захищає глобальний кордон свободи та демократії, протистоїть архаїчній тоталітарній та агресивної моделі світового порядку – моделі, яку Росія намагається нав’язати людству», – зазначила Віце-прем`єр-міністр.

Джерело

Автор