Підписано Меморандум в рамках Ініціативи зі створення газотранспортної мережі Центральної та Південно-Східній Європи (фото)

Підписання Меморандуму в рамках Ініціативи зі створення газотранспортної мережі країн CESEC відбулось під час засідання Групи високого рівня з будівництва газотранспортної мережі в Центральній та Південно-Східній Європі (CESEC), що проходить 27-28 вересня у м. Бухарест, Румунія.

Оцінюючи важливість події, Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик зазначив, що наміри, викладені в новому Меморандумі CESEC, повністю відповідають положенням прийнятої в серпні 2017 року Енергетичної стратегії України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність».

Ігор Насалик відзначив, що сучасний формат енергетичних перетворень має сприяти посиленню рівня енергетичної безпеки та диверсифікації постачань газу в Європі та Україні. Водночас наголосив, що спільні зусилля з розбудови нової інфраструктури для імпорту/постачання газу мають здійснюватися відповідно до планів регіонального розвитку мереж (ENTSOG, CESEC) та відповідної стратегії ЄС, що потребуватиме належного технічного та фінансово-економічного обґрунтування.

«Відповідно до прийнятої Європейською Комісією у 2014 році Стратегії енергетичної безпеки ЄС, Україна створює правові та технічні умови для розвитку та розширення з’єднань з енергомережами інших регіонів/країн, а також диверсифікації зовнішніх джерел та постачальників паливних ресурсів та шляхів їх постачання», – запевнив Ігор Насалик.

Джерело