ЄС готовий профінансувати Фонд енергоефективності України (фото)

Європейський Союз готовий забезпечити фінансування вже створеного в Україні Фонду енергоефективності як одного з ключових інструментів політики заощадження енергоресурсів, енергомодернізації та досягнення енергетичної незалежності держави, і розраховує, що він стане надійним майданчиком залучення інвесторів. Про це домовився Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Віце-президентом Європейської Комісії з питань Енергетичного Союзу  Марошем Шефчовічом.

«Ми розраховуємо вкласти 100 млн євро (в Фонд енергоефективності) протягом двох років, але наше першочергове завдання – створити з нього платформу, яка отримає високу довіру в іноземних партнерів», – сказав Марош Шевчович.

У свою чергу Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман підкреслив, що Уряд України глибоко цінує увагу Єврокомісії до створення Фонду. «Ми зацікавлені в отриманні цільової фінансової підтримки з боку ЄС – саме на проекти з енергоефективності. Це дійсно має бути якісна платформа, яку ми наповнюватиме ресурсами», – сказав Глава Уряду.

У цьому контексті він підкреслив, що запуск Фонду енергоефективності відбуватиметься в чіткій координації з державними програмами надання та монетизації субсидій.

Під час перемовин сторони також обговорили хід реформ в Україні, передусім в енергетичній сфері та в сфері реформування державних енергохолдингів. Глава Уряду повідомив, що Уряд схвалив «Енергетичну стратегію України на період до 2035 року, яка забезпечить формування ринку газу, проведення анбандлінгу НАК «Нафтогаз України», сприятиме диверсифікації джерел енергії та шляхів її транспортування тощо.

Також співрозмовники обговорили питання посилення торгових відносин між Україною та Євросоюзом.

«Щоразу, як ми зустрічаємося, у нас є нагода привітати ваш Уряд з черговим успіхом в реформах. Ми можемо посилювати таку співпрацю»,  – сказав Марош Шевчович.

У ході переговорів сторони домовилися продовжити діалог з питань взаємодії в енергетичній сфері під час засідання Ради Асоціації, проведення якого заплановано на грудень поточного року в Брюсселі.

Джерело

Автор