Президент в Парламент законопроект про ратифікацію Фінансової угоди з Європейським Інвестиційним Банком

Президент Петро Порошенко, відповідно до ст. 93 Конституції України та ст. 9 Закону України «Про міжнародні договори України», вніс на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про ратифікацію Фінансової угоди (Проект «Вища освіта України») між Україною та Європейським інвестиційним банком».

У пояснювальній записці до проекту Закону зазначається, що ратифікація відповідної Фінансової угоди забезпечить реалізацію Проекту «Вища освіта України», що сприятиме залученню коштів для здійснення заходів з підвищення енергоефективності будівель університетів та інших інвестицій, пов’язаних з освітнім процесом.

Відповідно до Фінансової угоди по залученню позики для реалізації Проекту Європейський інвестиційний банк надає кредит в сумі 120 мільйонів євро. Також буде залучено 10 мільйонів євро гранту від фонду Східноєвропейського партнерства у сфері енергоефективності та екології (Е5Р).

З боку української сторони передбачається співфінансування проекту, зокрема податкових та митних платежів, за рахунок коштів державних вищих навчальних закладів – учасників проекту або з інших джерел, не заборонених законодавством.

Угодою визначено, що загальний період погашення позики до 20 років з дати надання відповідного траншу кредиту, в тому числі пільговий період із погашення основної суми боргу до 5 років.

Фінансову Угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект «Вища освіта України»)» було підписано 19 грудня 2016 року.

Джерело