У Києві розпочався дводенний дизайн-форум Програми ЄС – Східного партнерства “Культура і креативність” (фото)

Міністр культури України Євген Нищук взяв участь у відкритті дводенного дизайн-форуму Програми Європейського Союзу – Східного партнерства «Культура і креативність», який триватиме у Києві 14-15 вересня.

Учасниками Форуму, який був організований за сприяння Міністерства культури України, стали професіонали зі сфери дизайну, культурних і креативних індустрій, бізнесу, некомерційних організацій та представників влади.

Основною метою заходу є впровадження потужності дизайну як трансформаційного сектора, який є джерелом економічного зростання та утворення нових робочих місць, а також методом, який забезпечує інноваційність та конкурентоспроможність в різних сферах життя.

Керівник Програм ЄС – Східного партнерства «Культура і креативність» Тім Вільямс, відкриваючи Форум, наголосив на важливості проведення цього заходу, який підсумовує спільну роботу у напрямку реформування галузі культурних та креативних індустрій в Україні та акцентує увагу на глобальній ролі дизайну та його впливу на розвиток різноманітних креативних галузей.

«Дизайн є ключовим фактором підвищення якості життя та сталого розвитку суспільства. Наше майбутнє багато в чому залежить від ефективної і конкурентоспроможної економіки, і саме дизайн є шляхом до досягнення цього. Дуже важливо щоб усі це усвідомлювали», – сказав Тім Вільямс.

Розпочинаючи свій виступ, Міністр культури України Євген Нищук наголосив, що сьогодні ситуація у державній політиці щодо креативних індустрій докорінно змінюється, і Міністерство культури, крім підтримки традиційної культури, активно працює у наближенні до європейських тенденцій у розвитку креативних індустрій в Україні. Так, зокрема, у Міністерстві культури ведеться системна робота, яка має на меті повністю змінити погляд на саму культуру, її можливості та вплив на життя і людський потенціал. У структурі відомства створено Управління стратегічного планування та розвитку і функціонує сектор розвитку креативних індустрій, які і виконують поставленні завдання.

«Вплив креативних індустрій на соціально-економічний розвиток нашої країни надзвичайно важливий, адже це ключовий момент для суспільства, заснованого на культурному потенціалі та економіці, і сприяє стабільному розвитку країни в цілому», – відзначив Євген Нищук.

«Ми, як державна інституція, прагнемо стати справжньою платформою для митців та креативних компаній для відтворення та реалізації нових ідей. Креативні індустрії, до яких відноситься і дизайн, сприяють зростанню інноваційного потенціалу нашого культурного середовища, і одночасно є потужним інструментом для подальшого економічного зростання всієї держави. Завдяки інноваціям, що базуються на творчому підході, ми досягаємо нових методів вирішення викликів часу».

Міністр культури також анонсував проведення Міжнародного Форуму «Креативна Україна», який організовується Міністерством культури та відбудеться 19-20 жовтня у Києві. Цей Форум, за словами Євгена Нищука, об’єднає фахівців культурних та креативних секторів, представників бізнесу, громадських установ і проектів, дослідників, представників влади з України та інших країн Східного партнерства та ЄС, а також провідних європейських експертів у сфері креативної економіки. Згоду на участь уже підтвердили очільники міністерств культур чотирьох країн ЄС, а також планується, що участь у Форумі візьме Прем’єр-міністр України, що є свідченням того, що цей напрямок є пріоритетним і справді дуже важливим для держави.

Саймон Вільямс, директор Британської Ради в Україні, розповів про основні завдання та напрямки, які були здійсненні командою по реалізації Програми.

Сьогоднішній Форум є завершальною подією Програми, сказав Саймон Вільямс та запевнив, що всі члени команди, які працювали у рамках програми, пишаються здобутими з 2015 року досягненнями. Він також відзначив заслугу всіх партнерів у її реалізації, включаючи Міністерство культури, та запевнив у перспективності подальшої співпраці.

Дизайн-форум Програми ЄС – Східного партнерства «Культура і креативність» складається з двох основних частин: дизайн-семінару і панельних дискусій та практичних воркшопів з дизайн-мислення. Впродовж 14 вересня відбудеться дизайн-семінар за участю європейських експертів з інноваційного дизайну – Хорхе Пінто (Португалія), Луїзи Аллен (Ірландія), Маргуса Клаар (Швеція), Петера Ленія (Словакія) та інших. 15 вересня триватимуть практичні дизайн-воркшопи: «Розробка плану дій у сфері дизайну для України», «Сервісний дизайн: як змусити речі працювати так, як люди того очікують», «Мега-тренди для дизайну: відкритті інновацій».

Джерело