Перемовини про надання Україні зброї переходять у практичну площину – Іванна Климпуш-Цинцадзе

У ході робочого візиту до США Віце-прем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе провела кілька зустрічей з американськими високопосадовцями. Зокрема, вона зустрілася з в.о. Помічника Державного секретаря США з питань Європи та Євразії Елізабет Міллард. Сторони обговорили питання подальшого поглиблення двостороннього політичного діалогу між Києвом та Вашингтоном після зустрічі президентів Петра Порошенка і Дональда Трампа у червні 2017 року, а також наповнення взаємодії між Україною і США практичними результатами. Віце-прем’єр-міністр подякувала США за підтримку територіальної цілісності і незалежності України, практичну допомогу у впровадженні всеохоплюючих реформ в нашій державі, а також за лідерство у питанні запровадження і збереження міжнародного санкційного режиму проти Росії. Елізабет Міллард високо оцінила зусилля України і прогрес, якого наша держава досягла протягом останніх трьох років, не зважаючи на російську агресію, а також запевнила у незмінній підтримці США на шляху розвитку демократичної, сильної і успішної України.

Під час зустрічі з в.о. Помічника Міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Кетрін Вілбаргер сторони обговорювали ситуацію на Сході України та питання надання Сполученими Штатами подальшої безпекової допомоги нашій державі. Віце-прем’єр-міністр наголосила на тому, що навчання американськими інструкторами та американська техніка рятує життя українських воїнів, робить Збройні Сили України ефективнішими та сильнішими. К.Вілбаргер заявила про важливість досягнення миру у нашій державі та запевнила у готовності Сполучених Штатів продовжувати підтримувати Україну. Також вона зазначила, що відповідні витрати закладені у проекті бюджету на наступний рік. Також в ході зустрічі сторони порушили питання реформи сектору безпеки і оборони України та ухвалення відповідного законодавства.

Під час зустрічі з членом Палати представників Конгресу США, співголовою Конгресового Українського Кокусу Марсі Каптур, Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила вдячність за міцну двопартійну підтримку України Конгресом США та відзначила активні зусилля лідерів та членів групи дружби з нашою державою у Палаті представників. У ході зустрічі обговорено низку актуальних питань взаємодії України з Конгресом США. Українська сторона висловила сподівання щодо подальшого розвитку програм допомоги Україні у Федеральному бюджеті США на 2018 рік. Віце-прем’єр-міністр України високо оцінила наміри американських законодавців передбачити в головному фінансовому документі країни на наступний рік додаткові кошти для реабілітації поранених українських військових в американських медичних установах. Під час зустрічі було домовлено про подальшу координацію зусиль у контексті розробки нових та практичної імплементації існуючих законодавчих актів Конгресу США щодо підтримки України, зокрема у питаннях американської військово-технічної та консультаційної допомоги Збройним Силам України, реалізації спільних проектів, зокрема, у таких сферах, як енергетика та сільське господарство. Сторони також обмінялися думками щодо втілення за участю американської сторони проектів гуманітарного та соціального спрямування в Україні, у тому числі, щодо надання допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Того ж дня Іванна Климпуш-Цинцадзе та Посол України в США Валерій Чалий взяли участь у заході з нагоди презентації доповіді Мережі друзів України “Пріоритетні рекомендації щодо допомоги США”. У доповіді висвітлено найбільш нагальні потреби України та запропоновано механізми її найбільш ефективної реалізації. Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила важливість збереження лідерства США у зміцненні трансатлантичної солідарності з Україною. Віце-прем’єр-міністр привітала представлені у Конгресі поточного скликання законодавчі ініціативи у рамках бюджету США 2018 року щодо підтримки нашої держави, насамперед, у сферах безпеки та оборони. При цьому вона зазначила, що подальше зміцнення американської допомоги підкреслить зростаючу динаміку підтримки Сполученими Штатами України і надішле потужний сигнал міжнародній спільноті.

Джерело

Додатково:
Переговори України і США про надання летальної зброї переходять у практичну площину. Про це заявила віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе в інтерв’ю «Голосу Америки».

Автор