Глава Уряду на транспортному форумі в Одесі: На часі – розвиток транзитних можливостей України (фото)

Україна – держава із унікальним логістичним і транзитним потенціалом, який потребує уваги й стимулів розвитку. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час Міжнародної транспортної конференції високого рівня “Інтегровані транспортні коридори Європа-Азія”.

Як підкреслив Глава Уряду, конференція є однією з основних платформ для обговорення ключових питань розвитку глобальної транспортно-логістичної мережі, які потребують прийняття рішень на високому політичному рівні. І місце проведення заходу – Одеса – не випадкове, адже Україні належить ключова роль в перевезеннях між Європою та Азією. «Ми порти, маємо кордон з ЄС, маємо Угоду про вільну торгівлю з європейськими партнерами, запроваджено безвізовий режим. Ми розвиваємо залізницю, яка щороку ставатиме надійнішим партнером. Ми зростаємо економічно. Тож маємо поєднати наші можливості та можливості наших партнерів », – сказав Володимир Гройсман.

Він додав, що максимально можливий товарообіг через територію України, при сприятливих для транзиту умовах, може досягти 300 млрд доларів США, що в 20 разів більше за існуючий рівень. Робота в заданому напрямку вже ведеться. Мова про масштабну програму розвитку дорожнього господарства, корпоратизацію «Укрзалізниці», лібералізацію доступу до авіаційного, автомобільного, водного транспорту, залізнично-паромного сполучення. «Будемо розвивати річковий флот, бачимо потенціал розвитку саме річкового судноплавства в Україні», – розповів Володимир Гройсман.

Окрема увага – реформуванню тарифної політики, передусім, в портах та на залізниці на всіх напрямках доставки вантажів. Так, встановлено пільгові тарифні умови на залізничні перевезення Південь-Захід-Південь в рамках Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту. Днями ухвалено рішення про зменшення з 1 січня 2018 року всіх портових зборів на 20% для не транзитних вантажів та на 75% для нафтових та нафтопродуктових танкерів в порту «Южний». «Ми зустрічаємося з бізнесом, і він підтверджує правильність взятого нами курсу на розвиток транспортної складової економіки, – сказав Володимир Гройсман. – Нещодавно ми створили Координаційну Раду з питань логістики, яка стане майданчиком високого рівня для ухвалення рішень для розвитку нашої логістичної інфраструктури. Також створили Державну службу морського та річкового транспорту для того, щоб дати цій галузі нову якість управління».

Джерело