Україна вийшла з non-compliance по Кіотському протоколу

Україна проінформувала Комітет з дотримання Кіотського протоколу про вчасне завершення усіх заходів, визначених у плані із забезпечення відповідності вимогам та про виконання своїх зобов’язань за першим періодом дії Кіотського протоколу. Комітет дійшов висновку, що наданої інформації достатньо для вирішення питання відповідності України вимогам протоколу. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні Комітету з дотримання Кіотського протоколу, яке відбулося 6 вересня у м. Бонн (ФРН). Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Він нагадав, що у 2015 році Національний електронний реєстр антропогенних викидів та абсорбції парникових газів України було відключено через відмову тодішнього керівництва Мінприроди від співпраці з адміністратором Національного електронного реєстру антропогенних викидів та абсорбції парникових газів, у результаті чого інформація про виконання Україною Кіотського протоколу з серпня не надходила до центрального реєстру.

«Попри труднощі, які виникли через   відключення у 2015 році Національного електронного реєстру антропогенних викидів та абсорбції парникових газів, зараз ми знайшли механізми, які дозволили Україні достойно вийти з non-compliance по Кіотському протоколу. Насправді це злагоджена багатомісячна робота великої кількості людей. Я хотів би подякувати їм за активну позицію у відстоюванні інтересів нашої країни. Нарешті ми отримали довгоочікуване рішення Комітету із дотримання Кіотського протоколу засвідчив, що питання відносно відповідності України вимогам Кіотського протоколу вирішено (дослівно – «більше не продовжується»)», – прокоментував Остап Семерак.

Комітет підтвердив, що План України охоплює заходи, необхідні для забезпечення її відповідності Кіотському протоколу, та усі визначені заходи виконано у повному обсязі.

Нагадаємо, що у серпні 2015 року було відключено Національний електронний реєстр антропогенних викидів та абсорбції парникових газів України. У вересні 2016 року Комітет з дотримання Кіотського протоколу Секретаріату Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату ухвалив рішення щодо невиконання (non-compliance) Україною у повному обсязі вимог звітності у рамках першого періоду зобов’язань Кіотського протоколу.

Джерело