Експортно-кредитне агентство має запрацювати якомога швидше

Експортно-кредитне агентство, створення якого прописане на законодавчому рівні, має запрацювати якомога швидше і, таким чином, стати ще одним дієвим інструментом допомоги й захисту інтересів українського експортера. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман від час спеціальної наради в Кабінеті Міністрів.

«Є закон, який ми маємо виконувати, – сказав Глава Уряду. –  Ми не виключаємо змін до законодавства, які покращать умови роботи агентства. Але ми маємо прекрасні технологічні рішення, гарний продукт, який треба просувати  в конкурентному світі, де є багато гравців, у тому числі тих, хто не зацікавлений в українському продукті».

Під час наради її учасники відзначили, що сьогодні питання знаходиться у площині формування статутного капіталу ЕКА та визначення моделі роботи агентства – у тому числі в секторі  співпраці з державними банками. Сторони погодилися, що на початковому етапі статутний капітал формуватиметься за рахунок бюджету, саме тому відповідні кошти треба закладати в проект бюджету на 2018 рік. Натомість далі мова може йти і про проекти міжнародної технічної допомоги – як на рівні консультативних послуг, так і безпосередньої фінансової участі в роботі агентства.  Модель роботи ЕКА є предметом обговорення з одним з ключових кредиторів України – Міжнародним валютним фондом. Окрема увага – управлінню фіскальними ризиками, які можуть виникати в процесі роботи агентства, а також створенню сталої структури ЕКА.

У ході розмови Глава Уряду запросив долучити до всіх переговорних моментів Секретаріат Кабміну на чолі з Міністром Олександром Саєнком, а також фахівців Офісу підтримки інвестицій та Комітету розвитку промисловості.

«Всі пропозиції, у тому числі по бюджету, можна винести на найближче засідання Уряду – і таким чином, актуалізувати строки запуску агентства та озвучити відповідальних за процес», – сказав Володимир Гройсман.

Фото © REUTERS

Джерело

Автор