До 2020 року витрати газу потрібно зменшити на 50% – із 18 до 9 млрд куб. м

На серпень 2017-го маємо середній по країні показник оснащеності загальнобудинковими приладами обліку у 70,47%. У Києві цей показник – 95%, у Луцьку – 100%. Але у Тернополі встановлено всього 10%, у деяких містах – 25-30%. Хоча переважна кількість сягнула планки у 60%. На цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв’ю агенції УНН.

Він відзначив, що за законом державна підтримка на енергоефективні заходи, може бути надана тільки там, де є облік, і де можна оцінити, наскільки зменшилося споживання після модернізації.

За словами Геннадія Зубка, встановлення будинкових лічильників тепла має бути забезпечено протягом року, будинкових лічильників гарячої та питної води для нежитлових будівель протягом одного року, для житлових будівель – двох років. «За нашими підрахунками, це дає щонайменше 20% економії. Встановлення прибудинкових індивідуальних теплових пунктів, які регулюють кількість подачі енергоносія, заощаджує ще 15-17% витрат. До 2020 року поставили завдання зменшити приблизно на 30% загалом по країні споживання газу, який витрачається на виробництво тепла», – зазначив Віце-прем’єр-міністр.

На його думку, загалом можна зменшити витрати газу до 2020-го на 50% – із 18 до 9 млрд куб. м. «Там, де здійснили санацію та реновацію будівель, бачимо зменшення витрат на 65%. Для глобальної модернізації житлового фонду потрібні 10 років, наполегливість і бажання. Скажу відверто, українські громади та ОСББ із цим справляються», – підкреслив Геннадій Зубко.

Джерело

Автор