До складу українських ВМС передали катер «Буча» (фото, відео)

До складу ВМС ЗС України прийнято черговий малий броньований артилерійський катер

До корабельно-катерного складу ВМС ЗС України передали черговий малий броньований артилерійський катер. Отриманому від промисловості катеру присвоєно назву «Буча».

Бронекатер успішно пройшов усі етапи заводських та державних випробувань. До слова, на катері встановлено сучасне навігаційне і радіолокаційне обладнання та озброєння для ураження цілей противника.

Довідково, одна з особливостей цього катера є його низька візуальна оптико-електронна, радіолокаційна та теплова помітність. Він малопомітний для радіолокаційних та інфрачервоних засобів противника. Крім того, катер оснащений системою захисту від наведення зброї противника та системою автоматичної постановки димових і теплових завіс.

Головне призначення малих броньованих артилерійських катерів — патрулювання в ближній морській зоні, в річках та лиманах, захист важливих об’єктів морської та річкової інфраструктури та прибережної зони України, а також протидія імовірним висадкам десантних засобів противника на узбережжя тощо.

Джерело

 

Катер «Буча» поповнив флотську родину

Вчора до корабельно-катерного складу ВМС ЗСУ передали черговий малий броньований артилерійський катер «Буча». На офіційній церемонії включення були присутні заступник Міністра оборони України Володимир Гаврилов, Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний, начальник Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Шаптала та особовий склад ВМС ЗС України.

За словами командувача Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірала Олексія Неїжпапи, катер увійде до складу річкової флотилії, яка була створена минулого року на Київщині.

— Цей катер із серії катерів, що будуються для Військово-Морських Сил з 2016 року. Катер «Буча» був закладений ще до широкомасштабної агресії рф, але його будівництво і державні випробування завершились вже під час активних бойових дій на Київщині. Сьогодні наказом Міністра оборони він прийнятий до складу Військово-Морських Сил. На катері піднято Військово-Морський Прапор Збройних Сил України. З цього моменту цей катер — повноцінний член флотської родини тут, на Київському морі. І він захищатиме Україну з річкового напрямку, — зазначив Олексій Неїжпапа.

Віцеадмірал також додав, що річковий флот — це вимога сьогодення.

— З початку повномасштабної агресії рф ніяких сил і засобів ВМС на річці Дніпро не було. Звісно, що за ініціативи командування Сухопутних військ та за підтримки Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного було створений спочатку один дивізіон, потім інший, але в іншому місці на півдні річки Дніпро. Створений безпосередньо орган управління, який буде здійснювати управління усіма катерами та кораблями на Дніпрі, — це орган управління річкової флотилії. Скоро буде рік, як цей створений організм вже набуває відповідних спроможностей. Він (орган управління — Авт.) у складі відповідних угруповань виконує завдання щодо захисту України з річкового напрямку, — наголосив командувач ВМС ЗС України віце-адмірал Олексій Неїжпапа.

На катері встановлено сучасне навігаційне і радіолокаційне обладнання та озброєння для ураження цілей противника. Одна з особливостей цього катера — його низька візуальна оптико-електронна, радіолокаційна та теплова помітність. Він малопомітний для радіолокаційних та інфрачервоних засобів противника. Оснащений системою захисту від наведення зброї противника та системою автоматичної постановки димових і теплових завіс.

Євген Проворний, Кореспондент АрміяInform
Фото Дмитра Юрченка

Джерело


Петро Порошенко

Сьогодні дуже важливий день для зміцнення морських спроможностей українського війська. Героїчними зусиллями трудового колективу заводу «Кузня на Рибальському», а також всіх, хто був залучений до будівництва та введення в експлуатацію: волонтерів, добровольців і військовослужбовців, які допомагали з постачанням паливно-мастильних матеріалів під час напівоточення Києва, персоналу заводу, який займався постачанням комплектуючих, зокрема і з окупованих територій Херсонщини та Миколаївщини; також Міжнародного інвестиційного банку, – завдяки їх зусиллям удалося ввести в стрій ВМС ЗСУ катер із дуже символічною для кожного з нас назвою – «Буча».

Я хочу подякувати всьому колективу заводу «Кузня на Рибальскому» і особисто гендиректору підприємства Костянтину Картошкіну за те, що попри все ви продовжуєте будувати українські кораблі.

Вдячний Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, начальнику Генштабу Сергію Шапталі та командувачу ВМС України Олексію Неїжпапі – і разом з ними кожному солдату, матросу та офіцеру, які сьогодні боронять Україну.

Катер був закладений у 2019 році і, долаючи всі перешкоди, саме під час повномасштабного російського вторгнення на нього встановили унікальну техніку, сучасне навігаційне і радіолокаційне обладнання та озброєння для ураження цілей противника. Після цього у 22-23 роках він пройшов заводські і державні випробування.

«Буча» захищатиме важливі обʼєкти як на воді, так і в прибережній зоні України, буде протидіяти ворожим спробам висадки десанту. Тут для цього є і гармати, і гранатомет, і кулемет, і ПТРК.

Я і моя команда доклали максимум зусиль до фінансування цього красеня, який посилить нашу армію з моря.

Русскій воєнний корабль, іді на… Українському катеру «Буча» – сім футів під кілем!
Разом – до перемоги! І Слава Україні.


Ірина Геращенко

Прекрасні новини від Інформагентства АрміяInform. Вірніше, від заводу «Кузня на Рибальському».

Вчора українські ВМСУ поповнилися новим броньованим артилерійським катером із красномовною назвою «Буча».

Бронекатер успішно пройшов усі етапи заводських і державних випробувань. Корабель спущено на воду, й вже скоро він кошмаритиме ворога.

Але… нагадаю, що директора заводу Володимира Шандру півроку тримали у СІЗО. Як і бойового генерала Ігоря Павловського тероризували прокуратура і ДБР за подібні броньовані катери.

Але життя і війна довели, що катери хороші, а от справа була політичним замовленням.

На церемонії спуску «Бучі» на воду був присутній нічний жах окупантів Головнокомандувач Валерій Залужний, керівництво ВМСУ і представники заводу.

За нашою інформацію, на заводі було відремонтовано і два броньовані катери, які росіяни захопили і розікрали під час інциденту в Керченській протоці.

Катер «Буча» оснащено сучасною зброєю і системою захисту від противника.

Дуже тішуся, коли є новини про нову українську зброю і техніку. «Бучі» – помститися всім катам Бучі.


Ростислав Павленко

Повідомляють, що піднято прапор ВМС на малому броньованому артилерійському катері (МБАК) «Буча».

Головнокомандувач Валерій Залужний взяв участь у церемонії.

Завершення виробництва катера було прокредитовано Міжнародним Інвестиційним банком Петра Порошенка.

Памʼятні фото, цілком обґрунтована радість.

Памʼятаємо також, що «Буча» – сестра тих МБАК, за яких «тягали», неправедно звинувачували Ігоря Павловського з Міноборони, Валерія Шандру з «Кузні на Рибальському», а нині повномасштабна війна показує нікчемну ціну цим облудним звинуваченням і чітко розставляє акценти.

І справжнім духом єдності було б визнати внесок тих, хто тримає українське військове виробництво на плаву. І десятому заказати кидатись порожніми звинуваченнями.

Вдячність усім, хто зробив українське диво можливим!

Автор