Порошенко на Парламентській асамблеї НАТО в Люксембурзі 22.05.2023 (фото, відео)

Порошенко на зустрічі із Заступником Генсека НАТО закликав не боятися перемоги України і програшу росії

Петро Порошенко під час зустрічі із Заступником Генерального секретаря НАТО Мірчею Джоане закликав західних союзників не боятися програшу росії та перемоги України. Як відомо, Порошенко бере участь у сесії Парламентської асамблеї НАТО у складі делегації Верховної Ради України.

«Предметно обговорили ситуацію на болі бою, нагальні військові потреби України і, найголовніше, – майбутнє членство України в Альянсі», – написав Порошенко у Facebook.

«Вдячний за щиру підтримку України у нашій боротьбі за свободу і демократію, відновлення територіальної цілісності нашої держави та неминуче членство України в НАТО», – зазначає п’ятий Президент.

«Закликав не боятися програшу росії. Не боятися перемоги України. І не боятися членства нашої держави в НАТО. Лише з Україною в складі Альянсу можна гарантувати мир, безпеку і стабільність як для України, так і всього Вільного світу», – переконаний Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко про резолюцію ПА НАТО: запрошення для України, засудження рашизму, статус міжнародних терористів для ПВК «Вагнер»

Петро Порошенко, який брав участь у Парламентській асамблеї НАТО, розповів журналістам про ключові рішення сесії. П’ятий Президент пояснив, що бюрократичні рішення ухвалюються в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, але політична складова напрацьовується у форматі Парламентської асамблеї.

«Дуже важливо, що нам сьогодні вдалося включити в резолюцію Асамблеї слово «запрошення». І це можна інтерпретувати таким чином, що Парламентська асамблея НАТО звертається, щоб Україну запросили і запросили Зеленського для участі у Вільнюському саміті», – зазначив Порошенко.

«В світі не існує іншої безпекової гарантії, ніж членство України в НАТО. Тому мій меседж, моє повідомлення, яке я використовував у великій кількості двосторонніх зустрічей, було наступним: якщо ви багато років стверджували, що двері НАТО для України відкриті, то просте прохання – дайте нам зайти», – наголосив Петро Порошенко.

«Дуже важливо, що в резолюцію включена ключова позиція – двері НАТО для України мають бути відкриті, в тому числі і тому, що в Конституції України записано майбутнє членство України в НАТО», – зауважив п’ятий Президент. Він також зазначив, що рішення про зміни до Конституції щодо членства України в ЄС та НАТО були правильними і своєчасними.

«Ще одна позиція, яку вдалося зробити прямо під час пленарного засідання, – це те, щоб визнати ПВК «Вагнер» терористичною організацією в світі. Причому було підкреслено, що в першу чергу за їхні дії в Україні, але і в країнах Африки, і по всьому світу. «Вагнер» має понести відповідальність, а також ті в російському керівництві, хто його прикривав», – пояснює Порошенко.

За його словами, ще одне важливе рішення – це визнання Ірану та Білорусі співучасниками агресії росії: «І це вже на рівні НАТО. Для нас це позиція принципова».

Порошенко також зауважив, що фіксіція в документі російської ідеології рашизму є вкрай важливою. «Парламентська асамблея НАТО майже одноголосно прийняла резолюцію, в якій міститься термін «рашизм» як російська ідеологія, яку вони використовують проти України. Це є і геноцид, це є і вбивство. Це є повна калька з Гітлером, з фашизмом, з усіма наслідками», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Єдиний формат мирних переговорів це переговори про членство України в НАТО – Порошенко

Петро Порошенко у Люксембурзі під час сесії ПА НАТО заявив журналістам, що єдиним форматом мирних переговорів можуть бути лише переговори про членство України в Альянсі.

«У світі не існує іншої безпекової гарантії, ніж членство України в НАТО. Тому моє повідомлення під час великоі кількості двосторонніх зустрічей було наступним: якщо ви постійно стверджували про те, що двері НАТО для України відкриті, то просте прохання – дайте нам зайти», – сказав Порошенко.

«Я з цього виходив усі 9 років – з 2014 року. Я знав, що не існує інших форм безпекових гарантій. І не треба на це витрачати час – це шлях на манівці. Це – повторення Будапештського меморандуму», – зауважив п’ятий Президент.

«Ми маємо сказати тим, хто наполягає зараз, щоб проводилися мирні переговори: я повністю за мирні переговори, і єдино можливий їх формат – це переговори про членство України в НАТО», – зазначає Петро Порошенко.

«Лише це веде Україну до миру, а нас усіх – до перемоги», – переконаний Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко в інтерв’ю RTL з Люксембурга: український прапор має бути у штаб-квартирі НАТО

Петро Порошенко, який зараз перебуває на сесії Парламентської асамблеї НАТО, в інтерв’ю європейському виданню RTL заявив, що ще до кінця цього року мають розпочатися перші переговори про вступ України до ЄС. Порошенко також наголосив, що українська армія зараз захищає країни НАТО від російської агресії, тому Альянс має бути зацікавлений надати членство Україні.

На запитання про те, як закінчити війну, Порошенко сказав: «Ключ до миру не в руках Києва, Вашингтона чи Брюсселя. На жаль, він знаходиться в руках путіна. Тому, будь ласка, не просувайте ідею заморожування війни. Моє повідомлення таке: будь ласка, не бійтеся поразки путіна та його кліки. Ми стоїмо тут, на Парламентській асамблеї НАТО. Я пишаюся, що бачу тут український прапор. І я молюся, щоб за короткий час ми також побачили прапор України в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі».

«Усі країни-члени НАТО, включаючи Люксембург, наразі захищені не статтею 5 Альянсу від російської агресії – їх захищає синьо-жовтий щит українських солдатів», – наголосив Порошенко.

Він також пояснив, для чого потрібна коаліція літаків-винищувачів: «наша мета проста: знищити якомога більше російських орків. Щоб якомога більше російських військ зосередилося навколо Бахмута. Це дало б змогу організувати контрнаступ. Тому нам потрібна була зміна гри: спочатку ми створили танкову коаліцію, потім коаліцію ППО, потім коаліцію далекобійної зброї. Сподіваюся, тримаю кулаки – після саміту G7 у Хіросімі буде коаліція з бойової авіації. Відповідно до стандартів НАТО, ми повинні домінувати в нашому повітряному просторі».

Порошенко наголосив, що український народ на цій війні захищає європейські цінності, тому ще до кінця цього року мають початися переговори про вступ України в Євросоюз. «Це стало великим підтвердженням того, що цінності українського народу є європейськими. І ми навіть готові віддати життя за Європу. Тому я пишаюся тим, що мій підпис стоїть під Угодою про асоціацію з Європейським Союзом. Угодою про Зону вільної торгівлі, безвізом, змінами до Конституції України, курсом на вступ до ЄС і НАТО. Для нас надзвичайно важливо, що ми отримали статус кандидата в ЄС. І цього року, 2023 року, ще до виборів у європейських державах ми повинні почати перші переговори про вступ до ЄС. Отже, у 2023 році», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Автор