Рівняння з багатьма невідомими

З моменту викриття схеми незаконного обороту в сфері грального бізнесу 180 млрд грн за минулий рік почалося (як того і варто було очікувати) повернення у 90-ті. Навіть такий політичний орган, як РНБО, був втягнутий у «розчищення» ринку і появу нових вагомих людей в цій сфері.

Проте ось уже є нова інформація.

У відповідь на журналістський запит щодо причини накладення санкцій на Parimatch Служба безпеки України зазначила, що до структури компаній Parimatch належать компанії, які були створені громадянами російської федерації. Однак жодних прізвищ, крім найманих працівників із громадянством Кіпру та рф, не називається. Як і докази того, що «отримані доходи виводяться до рф через рахунки підконтрольних компаній-нерезидентів», не наводяться.

«Сталася прикра помилка», – йдеться в петиції на сайті Президента України про зняття санкцій з компанії, «місією якої є розвиток на благо України та українців».

Не вдаючись у деталі, додам, що з лютого 2023 року Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) не прийняла жодного рішення, оскільки як колегіальний орган не може зібрати кворум. Тому й ліцензії в суб’єктів, що потрапили під санкції РНБО, не забираються. Як і нові не видаються.

У Кабміні вирішили, що «ця КРАІЛ зламалася», і запропонували створити натомість новий центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізацію державної політики у сфері організації та проведення азартних ігор та лотерей (законопроєкт №9256).

Заяву про отримання ліцензії можна буде подати через «Дію».

І, можливо, нарешті буде впроваджено передбачену законодавством Державну систему онлайн-моніторингу за діяльністю організаторів азартних ігор, щодо якої останнє, що відомо: «КРАІЛ продовжує активно працювати над впровадженням системи онлайн-моніторингу» (знову ж таки, лютий 2023 року).

Все це нагадує рівняння з багатьма невідомими, адже, очевидно, відповідальність за недотримання законодавства, за недоотримання державним бюджетом близько 30 млрд грн внаслідок схем з азартними іграми не понесе ніхто!

І якщо припустити, що з накладенням санкцій справді сталася помилка, то тільки уявіть, як можна буде виправляти подібні помилки щодо, по суті, ліквідації несистемних платоспроможних банків (що пропонується в проєкті закону №9107-1, про який я писала раніше!