Владні експерименти, і вкотре невдалі

Ніна Южаніна

Читаю в інтерв’ю голови податкового комітету Гетманцева про те, що податок на виведений капітал не цікавий бізнесу.

Допоки будете юзати податок на виведений капітал, не розуміючи його суті, змісту і ролі для держави?

А чи спитали ви про це у самого бізнесу?

Як приклад, пан наводить закон про Дія.Сіті для ІТ-галузі (набрав чинності в серпні 2021 року), де з 500 компаній-резидентів Дія.Сіті на ПнВК за ставкою 9% перейшли лише 225, решта ж продовжує сплачувати податок на прибуток.

Ефективність функціонування окремого податку не можна аналізувати у відриві від інших податків. Такий аналіз має базуватися на загальному рівні податкового навантаження компаній, бо крім ПнВК працівникам ІТ-компаній-резидентів Дія.Сіті зменшено ПДФО з 18 до 5%, а ЄСВ в розмірі 22% сплачується з однієї мінімальної заробітної плати.

Таким чином, виведення капіталу з таких компаній майже вдвічі фінансово вигідніше робити не через ПнВК, а через оплату праці їх найманих працівників, серед яких є і засновники таких компаній (5% ПДФО застосовується до заробітної плати в розмірі 240 тис. євро на рік).

Резиденти Дія.Сіті, які залишаються платниками податку на прибуток, можуть математично збільшити фонд оплати праці до рівня, за якого фінансовий результат до оподаткування дорівнюватиме нулю, відповідно, і податок на прибуток дорівнюватиме нулю.

Саме про такі недоліки впровадження ПнВК нас свого часу застерігали колеги з Естонії, оскільки запровадження ПнВК для окремих сфер економіки або надання додаткових пільг платникам ПнВК призводить до розбалансування такого податку.

Не потрібно звинувачувати бізнес із позиції власних помилок!

Влада вирішила поекспериментувати, і вкотре невдало. А тепер вимушена вкотре щось придумати…🤔

Автор