Санкції на часі. 28.03.2023 (відео)

Ростислав Павленко

Нічна атака рашистів дронами по українських містах нагадує союзникам України: настав час нового санкційного пакету.

Бо, хоча показники виконання бюджетів за перші місяці 2023 року і загалом, і по суб’єктах рф суттєво гірші за минулорічні, рашистська пропаганда розносить марення путіна про наміри випускати «в рази» більше техніки і боєприпасів, ніж союзники постачають Україні.

Такі погрози цілком відповідають підходу «Київ за 3 дні». Але вони мали б бути стимулом для ухвалення наступної хвилі санкційних обмежень.

Незважаючи на запас міцності, що зберігає російська економіка, продовжують проявлятись тенденції її послаблення. Також стають очевидними сфери для пріоритетного застосування подальших санкцій:

1. Для схем із перевезення нафти росія залучає старі танкери, які не отримують страхування.

Коли західні судновласники минулого року стали відмовлятися від роботи з росією, а ЄС вирішив запровадити ембарго на закупівлю у неї нафти дорожче за стелю з 5 грудня, а нафтопродуктів – з 5 лютого, сильно зріс попит на дешеві старі танкери.

За деякими оцінками, до 600 танкерів, у тому числі тих, що таємно купувалися росією, підключилися до транспортування російської нафти. Це означає, що протидія «сірим» танкерним перевезенням має стати пріоритетом для міжнародних дій з обмеження росії.

2. Експорт дизеля з росії виріс, але починає скорочуватись.

У березні росія щодня експортувала близько 1,5 млн барелів дизпалива. Туреччина, Марокко, Бразилія, Туніс та Саудівська Аравія нарощують закупівлі. Проте бум поставок може бути недовгим. Плани завантаження ключових російських портів демонструють падіння у квітні порівняно з березневими графіками.

Заходи проти «сірого танкерного флоту» допоможуть закрити і цю шпарину.

3. Литва наполягатиме на додаткових санкціях проти рф та білорусі у відповідь на заяву путіна про ядерну зброю.

Про це заявило МЗС Литви. А заява речниці МЗС Китаю щодо непідтримки розміщення ядерної зброї в білорусі показує, що в цій афері росія сама.

Тим легше буде погодити міжнародні стримуючі заходи.

4. Навіть традиційні партнери обмежують торгівлю з росією.

Експорт із В’єтнаму до росії впав майже на 60% у річному вимірі за перші два місяці 2023 року. Зокрема, експорт заліза та сталі, взуття та електроніки майже припинився, тоді як експорт сільськогосподарської продукції, такий як рис, овочі та морепродукти зменшився на 20-50%.

5. У 2022 році кількість росіян із добровільним медичним страхуванням (ДМС) скоротилася на 5 млн осіб.

Російські роботодавці прагнуть знизити витрати на співробітників після початку повномасштабної війни в Україні – компанії або зовсім відмовляються від медичного страхового полісу, або здешевлюють його.

І далі ж буде.

Автор