В “Укрінформі” відбувся брифінг щодо поширення інформації про поставки ракетних двигунів до КНДР (повне відео)

15 серпня 2017 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбувся брифінг на тему «Щодо поширення інформації про поставки ракетних двигунів до КНДР», в якому прийняли участь в.о. Голови Державного космічного агентства України Юрій Радченко та в.о. Голови Державної служби експортного контролю України Ігор Савула.

Нагадаємо, що підставою для проведення даного заходу стала стаття в американській газеті The New York Times, в якій стверджувалось з посиланням на старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Майкла Елемана та секретні оцінки американських спецслужб, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки закупівлям потужних ракетних двигунів з так званого чорного ринку, ймовірно, від українського заводу “Південмаш”, який історично пов’язаний з російською ракетною програмою.

Згодом секретар РНБО Олександр Турчинов спростував це повідомлення, наголосивши, що Україна завжди дотримується всіх взятих на себе міжнародних зобов’язань, тому підприємства українського оборонного та авіакосмічного комплексу не постачали зброю та військові технології до Північної Кореї.

У державному підприємстві “Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова” заявили, що не постачали до Росії ні ракети, ні їхні деталі, у тому числі ракетні двигуни, а також не мають жодного зв’язку з ракетними програмами Північної Кореї. ДП «КБ «Південне» ім. М.К. Янгеля на своєму сайті також спростувало цю інформацію.

Під час брифінгу в.о. голови Державного космічного агентства Юрій Радченко ще раз озвучив офіційну позицію ДКА про те, що твердження щодо можливості поставок Україною двигунів до ракет у Північну Корею є безпідставними.

«Необхідно сказати про те, що такі двигуни випускались в Україні до 2001 року заводом «Південмаш» за документацією підприємства «Енергомаш» (місто Москва). Двигуни активно використовувались у двох проектах – «Циклон-2» і «Циклон-3». Ці ракети виготовлялись на «Південмаші» в інтересах Російської Федерації. Було виготовлено в цілому 101 ракету «Циклон-3» і 122 ракети «Циклон-2», всі пуски пройшли успішно. Самостійно жодних поставок двигунів Україна не здійснювала за увесь час незалежності, тобто українське підприємство «Південмаш» і супроводжуюче його КБ «Південне». Тому твердження пана Елемана (старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) є абсолютно безпідставним», – зазначив Юрій Радченко. При цьому він уточнив, що Україна постачала двигуни лише у складі ракет (у комплектах було чотири двигуни). Інших варіантів поставки не було.

За часи незалежності Державна служба експортного контролю України не надавала жодних дозвільних документів на поставки до Північної Кореї комплектуючих до ракет, про які йшла мова у статті американської газети The New York Times (NYT). Про це заявив в.о. голови Служби Ігор Савула. “За період незалежності України Служба не надавала дозвільних документів на поставки вказаних у статті товарів до Кореї”, – зазначив він.

Також під час брифінгу слово для виступу взяв академік Національної академії наук України, радник Президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Павлович Горбулін.

Повний відеозапис брифінгу:

Джерело