НАЗК виступило одним з ініціаторів створення міжнародної Мережі з питань доброчесності

В липні цього року відбувся офіційний запуск Мережі з питань доброчесності членами якої є антикорупційні органи з різних країн світу, що поділяють спільні цінності та мають повноваження стосовно моніторингу дотримання принципів прозорості, етичної поведінки та доброчесності серед державних службовців. 14 установ з 14 різних країн на 4 континентах виступили ініціаторами створення Мережі з питань доброчесності. Одним з ініціаторів створення Мережі з питань доброчесності виступило Національне агентство з питань запобігання корупції України.

Мережа покликана стати міжнародною платформою для визначення основних напрямків та механізмів міжнародного співробітництва світової антикорупційної спільноти, що в подальшому сприятиме об’єднанню міжнародних зусиль у боротьбі з корупцією.

Незважаючи на різні правові традиції, статуси та місії учасники Мережі мають спільні цінності та виконують завдання, пов’язані з прозорістю та етикою державних службовців. Головною метою Мережі є обмін інформацією та найкращими практиками серед її членів, оскільки така взаємодія антикорупційних органів сприятиме просуванню культури доброчесності у країнах, котрі представлені у Мережі, а також на міжнародному рівні.

Про передумови створення Мережі з питань доброчесності йдеться у відео-ролику «Цілісна система»:

«Боротьба з корупцією починається з міжнародної співпраці, але закінчиться лише тоді, коли ця битва буде виграна у всіх сферах суспільного життя. (Пан Гі Мун, восьмий генеральний секретар ООН). Активісти за демократію Гонконгу відзначили місяць своїх протестів.Тони паперів, тисячі історій… Міжнародна спільнота заохочує до боротьби з корупцією. Кожного року 2 трильйони доларів витрачається на хабарі. Більш ніж 2,6 трильйони доларів втрачає світова економіка, що становить 3% світового ВВП. Корупція – це міжнародна гра. Ми можемо досягти задовільного економічного та соціального розвитку лише за умови належного врядування та верховенства права.

Це погіршує стан навколишнього середовища. Це має руйнівний вплив на довіру людей до уряду. Причини для виникнення корупції повсюди. У бізнесі компанії пропонують грошові винагороди, щоб підписати контракти. У сфері громадських послуг – державні службовці беруть хабарі, заплющуючи на це очі. В політиці – державні високопосадовці можуть зловживати своїми посадами, користуватися фондами розвитку, які є вкрай важливими для життя людей. Корупція поширилася в усіх країнах та державних органах. Але корупція непридатна для життя. З нею можна боротися. Посилення громадської чесності є основним принципом запобігання корупції. Це також відповідає очікуванням людей щодо принципу громадської прозорості та підзвітності.

Тому 14 національних державних інституцій з питань запобігання, виявлення та розслідування фактів корупції співпрацюють у цілісній системі. Подальший розвиток забезпечить боротьба з корупцією, є сподівання, що це пошириться по всьому світі через співпрацю, обмін найкращим досвідом і пропаганду всесвітніх міжнародних організацій та громадянського суспільства. Ці інституції, які поділили між собою декілька важливих місій, є незалежними від традиційних керівних органів. Активуючи демократичні зв’язки в інших країнах, ми поглиблюємо цілісність взаємодії державних службовців. Цілісна система – це унікальна платформа для забезпечення належного рівня управління у боротьбі проти будь-якої жорсткої влади».

Джерело

Автор