Хліб нескореного міста (фото, відео)

Петро Порошенко у Херсоні відвідав вже легендарну пекарню, де волонтери ГО «Справа громад» організували випікання свіжого хліба. Порошенко також привіз на один з блок-постів щойно спечені паляниці з тризубом – волонтери називають їх «Хліб Херсонський Нескорений».

Його безкоштовно передають військовим та містянам – розповідає тутешня активістка Оксана Погомій. Вона пережила російську окупацію в місті, працюючи у підпіллі, і продовжує допомагати людям.

Обладнання для пекарні – пічки, тістоміси, а також потужний генератор та систему для очищення води волонтерам купив Фонд Порошенка. Пекарню також забезпечують необхідними продуктами.

Пекарня працює попри щоденні обстріли міста.

Під час поїздки на південний фронт команда Порошенка знову поповнила запаси пекарні – привезли борошно, цукор, олію, а також дизпальне для генератора. Дівчата хочуть розширити асортимент – замовили крім пшеничного ще й житнє борошно.

Як розповіла Оксана Погомій, щодня після обіду свіжий хліб активісти везуть на блок-пости. А для поранених у госпіталь готують піцу та солодкі рулети із херсонським варенням.

«Свій хліб у Херсоні печеться кожен день. На ньому – наш тризуб. Тримаю цю свіжу, запашну хлібину у руках і серце радіє. Він – легендарний. Бо виготовлений золотими руками дівчат із ГО «Справа Громад» попри усі перешкоди», – говорить Порошенко.

«Вони самі «відвоювали» приміщення, «видобувають» електроенергію, воду. Щоб чітко за графіком – двічі на день – забезпечувати хлібом блокпости, станції переливання крові, бригади і місцевих жителів. А черга за херсонським хлібом стоїть уже із інших областей», – зазначає п’ятий Президент.

«Ми думали, що з Києва будуть возити хліб у Херсон, але мені здається, що навпаки», – говорить Порошенко.

Як відомо, у листопаді Петро Порошенко разом з волонтерами купив для звільненого Херсона хлібопекарське обладнання. Техніка та потужний генератор були доставлені у місто і встановлені в одному з приміщень.

Місцева влада намагалася завадити волонтерам, заблокувавши їм доступ у приміщення. Утім поліція, яка прибула на виклик, відмовилась «воювати» з активістами. У грудні напередодні Різдва волонтери спекли перший хліб.

«Справедливість перемагає. І як я й обіцяв, безкоштовний хліб у Херсоні буде. Бо люди, які багато місяців жили в окупації із вірою в Україну, мають відчувати нашу підтримку», – переконаний Петро Порошенко.

Джерело

 

Автор