Перші зміни до бюджету-2023 – чергові кулуарні домовленості

Ніна Южаніна

Перші зміни до бюджету 2023 року – чергові кулуарні домовленості – черговий піар влади та нехтування інтересами суспільства.

Саме такі враження від прийнятого сьогодні ВРУ проєкту №8399 про внесення змін до Державного бюджету на 2023 рік.

Із позитиву:

  • за рахунок цільових іноземних грантів збільшено видатки на окремі медичні програми (79,9 млн грн) та формування статутного капіталу Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (365,6 млн грн);
  • додали 1,09 млрд грн на розбудову прикордонної дорожньої інфраструктури та облаштування пунктів пропуску (ще під час підготовки проєкту бюджету я пропонувала це зробити в обсязі 10 млрд грн, але влада не почула).

На цьому все.
Решта – суцільне розчарування.

Фонд ліквідації наслідків збройної агресії з ресурсом 35,5 млрд грн забрали від Мінфіну і передали до об’єднаного Мінрегіонінфраструктури (під Кубракова), хоча умовою від створення Фонду була його підпорядкованість фінансовому відомству як незаангажованому (хоча і це вже навряд чи).

На надання грантів для створення або розвитку бізнесу, що здійснює Мінекономіки, додатково додали 1,277 млрд грн (при цьому ще невідома ефективність уже передбачених 1,37 млрд грн).

А “вишенькою на торті” стало виділення новоствореному Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури України 1,115 млрд гривень під програму імені Найєма “Розвиток, розбудова, відновлення та забезпечення сталих транспортних зв’язків дорожньої інфраструктури” – навіть на бюджетному комітеті не надали напрямів використання цих коштів.

Під час війни влада продовжує безконтрольно закатувати гроші в асфальт, а не спрямовувати обмежені ресурси на компенсацію людям втраченого/ пошкодженого житла, не говорячи вже про необхідність повноти фінансування грошового забезпечення військовослужбовців.

Ще вчора голосів на підтримку в залі цього всього не було.
А сьогодні – вже є!!!

Коли закінчиться цей цинічний підкуп груп у парламенті чи то через доступ до бюджетних грошей, чи то через шантаж кримінальними справами? 🤔


* * *

Ще раз акцентую на злочинному голосуванні вчора за зміни до Державного бюджету на 2023 рік.

Зверніть увагу: як і рік тому, для влади є найголовнішим сконцентрувати гроші в руках одного міністерства, керівник якого, очевидно, найкраще справлявся з програмою «велике крадівництво».

І саме в його відомство (об’єднане Мінрегіон-нфраструктури) стягуються величезні суми видатків на 2023 рік.
Саме до цього міністерства (під Кубракова) передали Фонд ліквідації наслідків збройної агресії з ресурсом 35,5 млрд грн, забравши його від Мінфіну, хоча умовою створення Фонду була його підпорядкованість фінансовому відомству як незаангажованому.

Абсолютно неприпустимим є створення додаткової програми під одну особу (Найєма) з назвою “Розвиток, розбудова, відновлення та забезпечення сталих транспортних зв’язків дорожньої інфраструктури” (!!!) та бюджетом понад 1 млрд грн.

Це ж треба так безвідповідально ставитися до найнагальніших питань, які потрібні зараз для оборони країни (по суті, плювати на неї), оскільки окрім дорожнього фонду, фінансування якого залишиться в розмірах більше 40 млрд грн, додали ще нові статті розпилу!

І це в той час, КОЛИ (попри виділення майже 43% бюджетних видатків, запланованих на 2023 рік) відбуваються скорочення заробітних плат військовослужбовців ЗСУ, що призводить до демотивації і становить загрозу безпеці!

Як може суспільство зупинити тенденцію, яка впродовж трьох років демонстративно продовжує існувати, навіть не уявляю.

Це ще не ТАНЦІ НА КІСТКАХ ЗАГИБЛИХ?!

Повторюється грудень 2021 року, коли нехтували потребами армії – і зустріли ворожі танки на відновлених дорогах.

Не забудьте: поклали на оце все близько 150 млрд грн!!!

Автор