Новини зі США. 25 січня 2023 року

Ігор Айзенберг

Новий пакет військової допомоги Україні – танки.

Президент Джо Байден схвалив надання Україні батальйону танків Abrams M1 (31 танк) та обладнання, необхідного для їхньої експлуатації.

Ось офіційне повідомлення прес-служби Пентагону:

«Сьогодні міністерство оборони США оголосило про закупівлю танків «Абрамс» для України в рамках Ініціативи сприяння безпеці України (USAI) з метою підтримки захисту України від російської агресії.

Цей пакет USAI підкреслює незмінну прихильність США до розбудови потенціалу Збройних Сил України як зараз, так і в майбутньому. На відміну від повноважень президента США щодо передачі озброєнь безпосередньо з баз міністерства оборони (PDA), які міністерство оборони продовжує використовувати для постачання обладнання в Україну з запасів міністерства оборони в історичних масштабах, USAI є процедурою, в рамках якої Сполучені Штати закуповують нові засоби. Цей пакет USAI вартістю $400 мільйонів є початком процесу укладання контрактів на надання Україні додаткових можливостей.

Цей пакет включає в себе наступні можливості:

• 31 танк “Абрамс” зі 120-мм снарядами та іншими боєприпасами;
• Вісім тактичних машин для евакуації танків з поля бою;
• Допоміжні транспортні засоби та обладнання;
• Фінансування на навчання, технічне обслуговування та утримання.

Окрім батальйону танків “Абрамс”, які надаються Сполученими Штатами, європейський консорціум зобов’язується надати Україні два батальйони танків “Леопард” у найближчій перспективі. Сполучені Штати продовжуватимуть працювати з нашими союзниками і партнерами, щоби задовольнити потреби України на полі бою для протидії російській агресії і забезпечення подальшої свободи і незалежності українського народу.

Загалом, з початку роботи адміністрації Байдена Сполучені Штати виділили понад $27.8 мільярдів на безпекову допомогу Україні. З 2014 року Сполучені Штати виділили понад $29.9 мільярдів доларів на безпекову допомогу Україні, а з початку неспровокованого і жорстокого вторгнення Росії 24 лютого 2022 року – понад $27.1 мільярдів».

Як підкреслив в інтерв’ю каналу Рашкін Репорт у вівторок колишній командувач Збройними Силами США в Європі генерал у відставці Марк Ґертлінг, танки «Абрамс М1» – найскладніша зброя, яку досі передавали Україні. «Абрамс М1» – це найважчий та найпотужніший у світі танк, який має суттєві особливості у своїй експлуатації, у якому навіть функції членів екіпажу відрізняються від функцій членів екіпажів інших танків. «Абрамс М1» використовує особливе паливо, потребує особливої технічної бази для свого обслуговування. Для того, щоб навчитися ефективно використовувати ці танки, потрібен час. Як потрібен він і для того, щоб підготуватись до їхнього технічного обслуговування та налагодити логістичні ланцюжки постачання палива та запчастин. Цей час вимірюється місяцями. Про це говорив і генерал Ґертлінг, про це неодноразово казали й інші американські військові та спеціалісти.

Однак, тут є два дуже позитивні моменти.

Перший у тому, що політичне рішення Джо Байдена та його адміністрації передати Україні танки «Абрамс» відкрило можливість для постачання Україні двох батальйонів німецьких танків «Леопард» самою Німеччиною та іншими союзниками. Ці танки також є потужними і сучасними (зокрема Leopard 2А6 є найсучаснішим у цьому сімействі танків, і Україні буде передано один батальйон саме таких танків). Але навчитися їх використовувати можна значно швидше, ніж «Абрамси», налагодити їхнє технічне обслуговування можна також значно швидше. «Леопарди» з’являться в Україні до кінця квітня. «Абрамси» з’являться пізніше, тому що підготовка до їхньої появи потребує значно більших зусиль та часу.

Але другий дуже позитивний момент полягає у тому, що сьогоднішнє рішення США, Німеччини та інших союзників по НАТО відкриває можливість для ЗСУ перейти на використання двох основних танків, які є на озброєнні НАТО. І це не лише значно підсилить потенціал ЗСУ. Це є і реальним кроком України в напрямку вступу до НАТО.

Слава Україні! Слава ЗСУ! Разом Переможемо!

Автор