Санкції на часі 20.01.2023

Ростислав Павленко

Поступове усвідомлення

За підсумками попереднього року російська статистика і аналітичні центри, хай і прикрашаючи дійсність, але починають визнавати системність завданих санкціями проблем.

В Інституті народногосподарського прогнозування опублікували прогноз про те, що економічний спад на рф може тривати кілька років.

Найбільший спад у цьому році загрожує сировинним галузям, які можуть пережити таке саме падіння, як сектор автовиробництва минулого року.

На продажу газу росія може втратити $50 млрд цього року, а збереження нафтового дисконту на рівні 30-40% може призвести до недоотримання близько $100 млрд експортних доходів.

У результаті бюджетний дефіцит може бути не 2% ВВП, як прогнозує Міністерство фінансів росії, а 6-7% ВВП. За 2022 р. дефіцит склав 2,3% ВВП (замість профіциту, що спочатку планувався 0,9% ВВП).

Опитування підприємств показують низьку готовність підприємств до адаптації та освоєння нової продукції.

1. Фонд національного добробуту росії за підсумками грудня 2022 р. скоротився майже на 1 трлн. руб., повідомила прес-служба Мінфіну рф.

2. Російські оборонні заводи зіткнулися з рекордним браком кваліфікованих кадрів.

Втрати, спричинені мобілізацією, а також масова втеча громадян за кордон посилили ситуацію. Експерти прогнозують, що кадровий голод посилюватиметься.

У 2023 році ВПК бракуватиме близько 50 тис. фахівців: передусім висококваліфікованих інженерів дуже специфічного профілю.

3. Усі країни Євросоюзу, за винятком, можливо, Угорщини, позбудуться енергоресурсів з росії до кінця року, заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Зокрема, Норвегія відкрила ще одне велике родовище газу.

4. На росії можуть «тимчасово» скасувати поліс обов’язкового страхування автоцивільної відповідальності (ОСАЦВ).

Поліс ОСАЦВ на росії перетворився на непрацюючий інструмент, який не дає жертві жодних шансів на відновлення автомобіля.

5. Зрештою, 1 березня на рф набуває чинності закон, який дозволить відбирати майно, якщо воно у занедбаному стані.

Уявляючи реалії «глибинної росії», конфіскації можуть стати масовими і перетворитись на додатковий важіль тримання населення в покорі, але і додатковий фактор роздратування.

І далі ж буде.

Автор