Санкції на часі 13.01.2023

Ростислав Павленко

Температура зростає

Польська агенція РАР і низка речників повідомили про прискорення підготовки 10-го пакету санкцій ЄС проти рф. Він може бути ухвалений до планованого на 3 лютого саміту Україна-ЄС.

До пакету можуть увійти обмеження на експорт російських діамантів (близько 4,5 млрд євро російського експорту), продукції подвійного призначення, якою рф намагається надолужити провали у відновленні техніки і боєприпасів та інші обмеження.

Очікується, що санкції проти білорусі будуть синхронізовані з російськими; під додаткові санкції може підпасти іран  – Вільний Світ прагне обмежити його можливості допомагати росії.

А росії допомагати чимдалі важче – і чимдалі менше сенсу.

1. Єврокомісія підтримала бажання Естонії розпочати конфіскацію російських грошових активів, не чекаючи інших країн ЄС, заявив представник ЄК Крістіан Віганд.

Він зазначив, що процес конфіскації можна буде прискорити за рахунок запровадження кримінальної відповідальності у Євросоюзі за обхід антиросійських санкцій. Як передбачалося раніше, рішення Естонії створює важливий прецедент для запуску механізмів відповідальності російського агресора.

2. Обсяг інвестицій у російські IT-стартапи минулого року зафіксовано на 57% менше, ніж у 2021 році.

Левову частку вкладень було зроблено до 24 лютого. А потім країну залишило 70% стартапів.
Це означає кінець російського венчурного ринку як такого, а з ним – і можливість залучення «швидких» грошей на проекти розвитку.

3. Казахстан розриває угоду з рф про взаємну конвертованість курсів тенге та рубля, підписану 28 років тому.

Тепер одне в інше можна конвертувати через проміжну валюту — долар, євро чи юань.

4. У 2022 році росіяни купили рекордний обсяг фізичного золота: п’ять із 13 системно значущих банків продали громадянам 57 тонн золота.

Ті, хто поки мають гроші, поспішають конвертувати їх у незмінні цінності в передчутті важких часів.

5. Але гроші мають далеко не всі.

За 2022 рік суди на росії визнали неплатоспроможними 278,1 тис. громадян (фізособ та індивідуальних підприємців), що на 44,2% більше показників попереднього року.

І далі ж буде.

Автор