В Україні має бути свобода слова і справжня, а не фасадна демократія

Ірина Геращенко

Як відомо, Європейська Солідарність не голосувала за закон «Про медіа» у першому читанні. Ми були категорично не згодні зі звуженням української мови в ефірі, необмеженими повноваженнями Нацради, створенням державного пропагандистського каналу РАДА , іншими репресивними і далекими від європейських нормами.

В першому читанні законопроєкт підтримали 234 депутати (традиційно СН, ОПЗЖ, частина Батьківщини).

«Європейська Солідарність» підготувала сотні поправок, аби закон максимально відповідав європейським директивам. Не всі були прийняті комітетом, але до другого читання закон вдалося значно покращити. За цим стояла велика робота нашої команди.

Закон не ідеальний. Непокоїть залежність Нацради від Банкової, дозвіл на період воєнного часу віддавати РАДУ в лізинг ОП (тут був жорсткий тиск Банкової на парламент і повна неспроможність його керівництва хоч слово вичавити на захист суб’єктності ВР), інші норми. Але велика частина закону відповідає директивам Єврокомісії, тому ми підтримали законопроєкт в другому читанні.

На жаль, жоден ідеальний закон сьогодні не працює, бо в Україні заборонена політична цензура, а вона існує. Так само жоден закон не врегульовує, чому олігархічні канали працюють в марафоні і отримують при цьому державне фінансування, а три незалежні від Банкової канали викинуті з Т2 і не долучені до марафону.

* * *

Прийняття закону «Про медіа» недостатньо для статусу країни- кандидата в члени ЄС.

В Україні має бути свобода слова і справжня, а не фасадна демократія. Заявила про це під час засідання ВР і обговорення закону «Про медіа», для вдосконалення якого підготувала близько 250 поправок. Частину з них враховано.

 

Інститут масової інформації: Аналіз базових положень Закону “Про медіа” щодо онлайн-медіа

Цей аналіз підготовлено на основі майже остаточного тексту закону про медіа, який є в розпорядженні ІМІ – остаточний варіант закону буде опублікований на сайті ВР.

13 грудня 2022 р. Верховна Рада ухвалила проєкт закону “Про медіа”. Історія його підготовки розтягнулася майже на десятиліття, а зміни як його тексту, так і концепції були доволі кардинальними. Зі вступом у дію цього закону наймолодший вид медіа, який досі в Україні формально не вважався ЗМІ, отримає статус медіа, включно з відповідними правами та обов’язками. 

Автор