З днем Свободи і Гідності, незламні світлі люди вільної країни!

Петро Порошенко

На окупованих територіях рашисти особливо полюють на українські підручники, де згадується Революція Гідності. Немає в нашій новітній історії події, яка б яскравіше провела межу між «русским миром» і незалежною Україною.

Наша революція перекреслила будь-яку можливість втягування нашої держави в російську імперію. І продемонструвала волю народу саме тоді, коли кремль і його посіпаки вже вважали все вирішеним за спиною нас усіх.

Відмовившись від підписання Угоди про асоціацію, Янукович підписав вирок собі і своєму режиму. Поліцейський терор зламав росіян на болотній, але не зламав українців на Майдані. Так був зроблений вибір гідності, який зробив неможливим підкорення України.

Крах дурного сценарію не змусив кремль переглянути свої наміри. Там зробили ставку на велику кров, на війну, на агресію. Це тепер, через вісім років, суд в Нідерландах встановив те, що було відомо нам з першого дня – Крим і частина Донбасу були окуповані і перебували під контролем росії. В москві вже малювали карти «новоросії».

Майдану, його сотням самооборони, його добровольцям і волонтерам довелося прийняти перший удар російської армії. Саме імпульс Революції Гідності, приклад її моральної висоти і жертовності тоді врятував Україну. Бійці, що утримували рубежі чи йшли в наступ бачили унікальний приклад хоробрості і стійкості протестувальників на Майдані, на Грушевського, на Інститутській. Слава Україні! Героям Слава! Це гасло з революції прийшло на поле бою.

Тоді ми зупинили ворога, визволили дві третини Донбасу. Попри війну ми йшли європейським шляхом, прокладеним Революцією Гідності. Ми прискорювали євроінтеграцію, раділи безвізу – про це мріяв Майдан. Наш статус кандидата на вступ до Євросоюзу – це теж його мрія. Тепер ці мрії здійснюються завдяки героїзму ЗСУ, завдяки мужності і єдності нашого народу.

Корені нашої сили – на Майдані, де наша українська свобода поєдналася з гідністю. Тут ми їх захистили. А далі – відстояли під Києвом, у Харківському наступі, у визволенні Херсона, відстоюємо у обороні Бахмута. А ще далі – принесемо їх визволеним Мелітополю і Маріуполю, Криму і Донбасу. Бо свободу не спинити. Бо українці – нескорена нація.


Олександр Турчинов

271 день повномасштабної війни. День Гідності і Свободи. Для нас слова “гідність” і “свобода” з кожним роком боротьби набувають все більшої і більшої ваги.

Свобода і гідність значать рівно стільки, скільки ти можеш за них заплатити. Але платити треба кров’ю, платити треба життям. Тому що без гідності і свободи для справжніх українців немає сенсу жити!

Зараз вся наша країна охоплена полум’ям. Але вогонь несе не тільки смерть, не тільки руйнування. Вогонь – дає світло і тепло, вогонь – це символ Майдану. Саме вогняна стіна тоді допомагала нам тримати та захищати нашу “територію свободи” від штурмуючої чорної хвилі “Беркуту” та Внутрішніх військ. Вогонь в наших серцях здатний освітити, обігріти та звільнити всю Україну, він здатний знищити всіх наших ворогів!

Саме Майдан був Рубіконом, що зруйнував всі зв’язки із “совком” та імперським рабством. Майдан був початком нашої перемоги та становлення Незламної Великої Нації!

З днем Свободи і Гідності, незламні світлі люди вільної країни!


Ірина Геращенко

Важливо вірити в те, що ти робиш і не зраджувати свої принципи.

В 2004 ми відстоювали ключові європейські цінності – право вибору, свободу слова, демократію.
В 2013 ми повстали за право самим визначати свій зовнішній вектор.

Українці проявляли свої найкращі якості солідарності, взаємопідтримки, жертовності, патріотизму європейськості на Майдані. Й маємо попри все зберегти це братство.

Сьогодні ми платимо страшну ціну за нашу незалежність. Але Свобода варта цієї боротьби. Задухле повітря авторитарної Росії і упокореної Білорусі щодня нагадує нам, якою б могла бути Україна, якби не подвиг Небесної Сотні і героїзм наших ЗСУ.

Гідність – привілей Вільних! З Днем Гідності і свободи всіх нас!

Слава Україні! Слава ЗСУ!


Валерій Прозапас

Сьогодні не зовсім звичайний День Гідності та Свободи.

Тепер всі мають можливість відчути їхню ціну та спробувати усвідомити, що це не предмет для компромісів і не тема для ідіотських жартів в рейтингових шоу.

Що експерименти з ними задля “дешевої комуналки” та “долара по 8” можуть мати смертельні наслідки.
Що неоцінена жертва меншості та прощена кров обов’язково обернуться стражданнями і для більшості.

Коло безвідповідальної інфантильності нарешті має бути розірвано назавжди. Чи стануть цінності Свободи та Гідності замість різнокольорових фантазій фундаментом суспільства, і чи впорається з цим наше покоління, – дізнаємось в найближчому майбутньому, тоді святкуватимемо по-справжньому.

Автор