Подуріли вони там в своїх Массачусетсах

Костянтин Корсун

Якщо хто не в курсі, Масcачусетський технологічний інститут (МІТ) є одним з найкращих світових технічних університетів з дуже високим авторитетом.

І є при ньому MIT Technology Review – журнал, який редакційно не залежить від МІТ. І цей журнал опублікував рейтинг 20 найбільш кіберзахищених країн Світу у 2022-2023 роках The Cyber Defense Index.

Найдивніше у цьому рейтингу те, що там зовсім немає України.
Нема її серед п’ятірки лідерів (1-5).
Нема її серед десятки «челенджерів» (6-15)
Навіть серед п’ятірки “тих, які прагнуть”, теж немає (16-20).

І це дуже дивно. Адже сам лідер світової демократії, Президент Зеленський чітко дав зрозуміти усьому Світу, у тому числі представникам G-19, що найкраще захищена – саме Україна.

Ось лише кілька його прямих цитат:

«Ми створили IT-армію, яка перемагає у кіберпросторі»;
«Ми побудували захист державних реєстрів»;
«Побудована інфраструктури кібербезпеки»;
«..[за час відкритої агресії] жоден базовий реєстр та жодна критична держпослуга не були зупинені».

І врешті решт:

«Якщо у вас або ваших союзників та партнерів ще немає такої системи і такого цифрового захисту, ми будемо раді допомогти вам їх побудувати!».

Але чомусь MIT Technology Review не бере до уваги такі потужні меседжі.

Чомусь вони там, у Кембриджі, не враховують офіційні заяви найпопулярнішого політика світу, а оцінюють стан кіберзахисту країн за якимись своїми чотирма сухими критеріями: захищеність критичної інфраструктури, кібербезпекові ресурси, організаційна спроможність, політика зобов’язань (ефективність та якість державного регулювання).

Подуріли вони там в своїх Массачусетсах, от справді.

Їм же чітко сказали: «Україна перемогла у кібервійні, крапка. Усім переймати наш досвід.» Шо не ясно? Так ні, вони лізуть зі своїми «якість та повнота регуляцій», «якість публічних сервісів», «імплементація політик», «захист персональних даних».

А ще бубнять про якісь там «задіяність уряду у глобальних зусиллях CERT» (привіт єдиному в Україні акредитованому CERTу), «суверенітет даних» (привіт держреєстрам на серверах Амазону), «задіяність громадян у розробці політик та прийнятті рішень». Оце останнє так вапше агінь – привіт усій українській професійній кібербезпековій спільноті і, зокрема, мені 😉.

Сиджу тепер і думаю, кому тепер більше довіряти: Массачусетському технологічному чи Президентові України?
Просто якось не хочеться вірити, що Мексика та Індонезія більш кібер-захищені, ніж Україна під час війни.

 

Автор