Паралелі між ракетним терором Третього Рейху і Росії

Юрій Гудименко

Під час Другої світової, коли поразка Рейху стала вже неминучою і очевидною, німецькі пропагандисти почали все частіше згадувати про «вундерваффе» – чудо-зброю, яка без сумніву змінить весь перебіг війни і принесе Германії перемогу.

Ніякого перебігу війни ніяка німецька зброя, звичайно, не змінила, але з 1944 року німці почали використовувати те, що малося на увазі під «вундерваффе» найчастіше, – балістичну ракету «Фау-2». На той момент це і справді було диво техніки. У тому ж 1944 році «Фау-2» стала першим штучним об‘єктом, який людина запустила у космос (на висоту 188 км), а ще за пару років американці за допомоги трофейної «Фау» отримали перші фотографії Землі з навколоземного простору.

Але через низьку точність німці використовували свою «чудо-зброю» переважно для неприцільних обстрілів ворожої Британії, і зокрема Лондона (він великий, не влучити важко). Фактично німці влаштували мешканцям британської столиці ракетний терор, продаючи його своєму населенню як диво-перемогу диво-зброї.

Німцям це не допомогло. Війну вони програли. Рейх було знищено.

Задача: провести паралелі між ракетним терором Третього Рейху і ракетним терором Росії, зважаючі на те, що «Фау-2» стала епохою у розвитку космічної галузі, а іранських «Шахідів» ми після війни комусь в жопу засунемо.

 

Фото: Руйнування на лондонській Фаррінгдон Роуд після падіння туди Фау-2, 1945 рік